vineri

26 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2021

Toate „angajamentele financiare“ ale administrațiilor publice au crescut mai repede decât activele lor financiare, în anul trecut, cele dintâi fiind deja de 53,4% din produsul intern brut (PIB) la 30 septembrie 2020, potrivit raportului privind conturile financiare trimestriale publicat de Banca Națională a României (BNR).

„Soldul pasivelor financiare ale administrațiilor publice a avut o creștere mai accentuată decât cel al activelor financiare”, în trimestrul 3 / 2020 față de trimestru 3 / 2019.

„Angajamentele financiare ale acestui sector” au crescut cu 10 puncte procentuale față de trimestrul 3 / 2019”, spune raportul citat.


BNR a folosit valorile PIB calculate de Institutul Național de Statistică (INS), de 1.059,8 miliarde de lei pentru 2019, și de 1.050,5 miliarde de lei pentru 2020.

Majorarea datoriilor administrațiilor publice (centrală și locale) „este explicată în cea mai mare măsură de evoluția emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei și în valută, atât pentru finanțarea deficitului bugetar, cât și pentru refinanțarea datoriei publice”, spune raportul BNR.

În trimestrul 3 / 2020, „acest instrument de datorie a reprezentat 39,5 % din PIB, cu 8,6 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioada a anului precedent”, spune BNR, notând și lansarea unei noi emisiuni de obligațiuni în dolari (3,3 mld. USD), prima dată după doi ani.

Necesarul de finanțare s-a dublat ca pondere în PIB


Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,6 puncte procentuale până la 5,3 % din PIB, iar „elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat, de asemenea, cu 0,9 puncte procentuale, până la 7,8 la sută% din PIB”.

Ponderea în PIB a necesarului de finanțare al sectorul administrațiilor publice (S.13) s-a dublat până la 2% în trimestrul 3 / 2020, de la 1 % din PIB în trimestrul 3 / 2019.

Pe subsectoarele componente ale administrațiilor publice, s-au înregistrat următoarele date:

  • Administrația centrală – necesar de finanțare mai mult decât dublu ca pondere în trimestrul 3 / 2020 (2,3 % față de 0,9 % din PIB în T3 / 2019);
  • Administrațiile locale – capacitate de finanțare de 0,07 % din PIB în T3 / 2020;
  • Administrațiile de securitate socială – capacitate de finanțare de 0,22 % din PIB în T3 / 2020.

Activele statului au crescut mai puțin

Activele financiare ale sectorului administrațiilor au crescut cu 1,3 puncte procentuale, până la 24,1 % din PIB, pe seama creșterilor ponderilor taxelor și deținerii de acțiuni. Astfel:

  • Depozitele și numerarul au înregistrat o scădere de 0,8 puncte procentuale în T3 / 2020, față de aceeași perioadă a anului anterior, și au ajuns la 4,5 % din PIB.
  • Poziția „conturilor de primit” (taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe) s-a majorat cu 1,5 puncte procentuale, până la 6,6 la sută din PIB.
  • Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului au crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 10 din PIB.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: