marți

23 aprilie, 2024

3 mai, 2021

OMV Petrom (SNP) a înregistrat creanțe asupra statului român de 2.152 milioane de lei, la 31 decembrie 2020, ca urnare a neîndeplinirii obligațiilor privind acoperirea costurilor dezafectării și ecologizării unor terenuri, asumate prin contractul de privatizare din 2004.

„Conform contractului de privatizare, OMV Petrom S.A. este îndreptăţită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare şi de mediu efectuate pentru restaurarea şi decontaminarea zonelor aferente unor activităţi desfăşurate înaintea procesului de privatizare a Societăţii din 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat ca şi creanţe de la statul român costurile estimate cu dezafectarea având o valoare prezentă netă de 2.152,42 milioane RON la 31 decembrie 2020 (2019: 1.793,22 milioane RON) şi costurile estimate cu obligaţiile de mediu având o valoare prezentă netă de 249,77 milioane RON (2019: 169,61 milioane RON), întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A”, spune o notă din raportul anual al companiei pe 2020.

Guvernele României au tergiversat plata datoriilor


Datoria a crescut cu circa 360 de milioane de lei numai în 2020 și de peste 4 ori în total, din cauza adăugării dobânzilor acumulate, ca urmare a tergiversărilor oficialilor români.

Concomitent, OMV a inițiat două procese de arbitraj internaţional între OMV şi Guvernul României, în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț (“ICC”) și a câștigat dedfinitiv unul dintre ele.

(Citiți și: „Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 287 mil. lei plus dobândă companiei OMV Petrom, pentru cheltuieli de ecologizare”)

Astfel:

OMV a cerut Ministerului mediului, în 7 martie 2017, peste 287 de milioane de lei, „pentru costuri suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului”.

Tribunalul Arbitral a emis o decizia finală privind arbitrajul în favoarea OMV, în 9 iulie 2020, adăugând și dobânzile aferente. „La 31 decembrie 2020, procedura de recunoaștere și executare a deciziei în România este în derulare”, spune raportul citat.


O altă procedură de arbitraj a fost inițiată de OMV  în 2 octombrie 2020, OMV AG, „ca parte din contractul de privatizare”, în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului de peste 155 milioane lei. Procedura de arbitraj este în derulare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: