vineri

13 mai, 2022

Datoria externă pe termen mediu și lung, majorată cu aproape 17 miliarde euro în 2020 – deficitul de cont curent, în creștere cu 5%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 10.983 milioane euro, cu aproape cinci procente peste nivelul din 2019.

Majorarea cu 8% a deficitului pe partea de bunuri (de la -17,42 miliarde euro la -18,80 miliarde euro) a fost contrabalansată parțial de o creștere ceva mai mare de 11% a soldului pozitiv la servicii.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat creșterea cu 4,4% a deficitului extern (de la -8,77 miliarde euro la -9,16 miliarde euro).


De reținut scăderile înregistrate de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (-3%), precum şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-15%).

Pe fondul restrângerii deplasărilor, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost anul trecut de numai 48%. Minusul rezultat pe această componentă critică a serviciilor s-a apropiat de 1,4 milliarde euro, deși s-a diminuat cu 36% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Intrările pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) s-au diminuat cu circa 12%, simultan cu scăderea de doar -0,7% a ieșirilor, rezultând o creștere a deficitului cronic pe acest segment cu 656 milioane euro, dublată în ultima lună a lui 2020.


Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu aproape 4%, în timp ce ieșirile s-au redus semnificativ (-8%). Astfel încât s-a majorat rezultatul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la +1.484 milioane euro până la +2.027 milioane euro, sau +37%.

Acoperirea datoriei externe pe termen scurt, la cea mai bună valoare din ultimii patru ani

Investițiile directe ale nerezidenților în 2020 au însumat numai 1.921 milioane euro, cu circa 60% mai puțin față de cele 4.849 milioane euro, consemnate în anul anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3.953 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 2.032 milioane euro (filialele din România au creditat pe net firmele-mamă).

Datoria externă totală a urcat în decembrie 2020 la aproape 125 miliarde euro și a avansat cu 15,7 miliarde de euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Creșterea s-a regăsit integral (chiar 108% !) pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung, care a ajuns la 91,3 miliarde euro, în timp ce datoria pe termen scurt s-a redus cu peste un miliard de euro, la 34,2 miliarde euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a diminuat puternic pe parcursul anului trecut (-70%), în raport cu cel de la finele lui 2019 (numai 125 milioane euro la 31.12.2020, faţă 417 milioane euro la finalul anului anterior). Trendul consemnat în luna decembrie a rămas descrescător (de la 144 milioane euro în noiembrie).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul anului 2020 a fost de 18,6%, ușor sub nivelul de 19,3% consemnat la sfârșitul lui 2019. Semnal bun pentru stabilitate, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,7 luni, cu mult peste cele 4,5 luni consemnate în decembrie anul precedent.

Indicator important pentru asigurarea stabilității macroeconomice,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), s-a majorat consistent în luna decembrie, la 88,4%, cea mai bună valoare din ultimii patru ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: