15 august, 2022

Economia Chinei a încetinit în mod neașteptat în iulie, activitatea fabricilor și comerțului cu amănuntul reducându-și ritmul de creștere ca urmare a politicii Beijingului de zero toleranță la Covid, dar și a tensiunilor din piața imobiliară, banca centrală luând piețele prin surprindere cu o reducere a dobânzilor de referință, menită să sprijine relansarea cererii, potrivit The Guardian.

Producția industrială din iulie a crescut cu 3,8% față de anul precedent, ritm în ușoară scădere față de creșterea de 3,9% din iunie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Analiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 4,6%.

Vânzările cu amănuntul, care au devenit pozitive abia în iunie, au crescut cu 2,7% față de anul precedend, departe de prognoza analiștilor, a unei creșteri de 5%, și în deteriorare față de iunie, când avansul a fost de 3,1% față de anul precedent.


A doua cea mai mare economie a lumii a evitat la limită o contracție în trimestrul al doilea din acest an, activitatea economică fiind afectată de blocarea centrului comercial din Shanghai, de o scădere tot mai pronunțată a pieței imobiliare și de cheltuielile de consum persistent de slabe.

Riscurile la adresa creșterii abundă, pe măsură ce numărul de orașe chineze, inclusiv centre de producție și centre turistice, care reintroduc restricții odată cu descoperirea de noi focare de Covid-19.

„Riscul de stagflație în economia mondială este în creștere, iar fundația pe care se sprijină redresarea economică internă (a Chinei, n.r.) nu este încă solidă”, a avertizat BNS într-un comunicat.

Sectorul imobiliar, care a fost zguduit și mai mult de un boicot ipotecar care a afectat încredrea cumpărătorilor, s-a deteriorat în iulie. Investițiile imobiliare au scăzut cu 12,3%, cea mai rapidă rată din acest an, în timp ce scăderea vânzărilor noi s-a adâncit la 28,9%.


Ținta oficială de creștere economică asumată de Beijing pentru acest an este de 5,5%.

„Toate datele economice au dezamăgit în iulie, cu excepția exporturilor. Cererea de împrumuturi din economia reală a rămas slabă, sugerând o perspectivă prudentă pentru lunile următoare”, a declarat Nie Wen, economist la Hwabao trust din Shanghai, adăugând că focarele de Covid și valurile de căldură din iulie au afectat activitatea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: