Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu demisionează din funcţia de membru al Consiliului de conducere al ICR, menţionând că a luat această decizie din convingerea că Preşedinţia României nu poate să fie părtaşă la „actuala derivă” a reprezentării internaţionale a culturii româneşti, acuzând transformarea institutului într-un „CAP cultural”.
Într-o scrisoare transmisă preşedintelui Traian Băsescu, Funeriu îşi explică decizia luată, punctând că primele concluzii care se desprind după patru luni de implementare a OUG nr. 27/2012 sunt „lipsa de orizont, aplatizarea valorică, răfuiala meschină” şi „genocidul” ideilor – potrivit scrisorii citate de AGERPRES.
„Pe scurt, consecinţa OUG nr. 27/2012 asupra ICR este transformarea acestuia într-un „C.A.P. cultural”, în programul căruia – după ce a fost trasat numărul de kilocalorii culturale cu care trebuie să ne mândrim ca naţiune – ne putem aştepta oricând la impunerea tovărăşească a unor obiective stahanoviste de producţie de carte românească la hectar, de pictură la metru pătrat sau stabilirea de planificări cincinale în kilograme de sculptură sau kilometri de role de film. Mai rămâne doar să ne aşteptăm la turnarea, în creierul străinilor cărora le vine ideea să citească autori români, de traduceri ale unor opere româneşti cu un înalt grad de civism patriotic şi revoluţionar prin impunerea de titluri marilor edituri ale lumii”, afirmă Funeriu.
El susţine că, prin intenţiile şi acţiunile membrilor săi, conducerea executivă a ICR se înscrie „cu aplomb” în logica anilor ’70, iar prin modificările legislative operate prin OUG 27/2012 s-ar fi creat premisele unei „agresiuni politice făţişe” asupra institutului.
Funeriu afirmă că, în aceste condiţii, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul şi îşi înaintează demisia.
„Cred că în aceste momente, în care membrii marcanţi ai culturii naţionale, cât şi partenerii culturali ai României privesc cu uimire şi neînţelegere demolarea sistematică a credibilităţii greu dobândite de ICR, este important să semnalaţi societăţii româneşti, încă o dată, ataşamentul dvs faţă de eforturile elitelor româneşti pentru promovarea culturii autentice şi solidaritatea dumneavoastră consecventă cu procesul de ancorare a României la valorile culturale ale Europei moderne”, mai scrie Funeriu în scrisoarea transmisă şefului statului.
El critică totodată programul propus de preşedintele ICR, Andrei Marga. „Programul ICR prezentat de preşedintele acestuia este asfixiat de clişee şi încărcat de adjective, ambalat într-un conglomerat cenuşiu de cuvinte destinat să înece într-o pastă vâscoasă libertatea gândului”, susţine Funeriu.
Daniel Funeriu a fost numit, prin decret prezidenţial, în data de 25 mai 2012 membru al Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român.