marți

9 iulie, 2024

28 aprilie, 2023

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că România are unul dintre cele mai scăzute nivele de impozitare din UE, și dacă vor fi reduse și mai mult contribuțiile în momentul în care deficitul este atât de mare nu se va rezolva nimic.

Daniel Dăianu a comentat vineri pentru Prima News intenția PSD de a supraimpozita salariații cu venituri mari, discutată în coaliție. El arată că nivelul de taxare, impozitare atât de mic în România este rezultatul unor „erori monumentale”, relatează Agerpres.

O reformă a administrației publice și locale este necesară, spune Dăianu, dar din cauza deficitului structural, o scădere a taxelor și impozitelor este imposibilă: „Este ca și cum ne-am împușca în picior”.


 „Denumirea poate fi comentată pentru că dacă spui supraimpozitare poţi să te duci cu gândul la ceva care are efect numai temporar, de pildă aşa cum au fost impozitate în mod suplimentar companiile din domeniul energiei, dar lucrurile nu stau aşa. Cred că din păcate la noi nu este privită situaţia în ansamblu. Vorbim de 20 de miliarde de lei care au fost evocate de Ministerul de Finanţe cu ceva timp în urmă, în sensul nevoii de a obţine, de acoperi acest gol care se contura în execuţia bugetului public fie prin reducere drastică de cheltuieli, fie printr-o colectare mai bună”, a afirmat Dăianu.

România are un deficit structural al bugetului de 5%

“Din păcate, în 2023 noi suntem în situaţia din 2019, adică cu un deficit structural al bugetului care este în jur de 5% din PIB este o situaţie care nu poate fi perpertuată. În 2020 am avut pandemia, deficitul s-a dus la puţin peste 9% din PIB, în 2021 deficitul a mers în jos la peste 7% din PIB şi anul trecut am avut un deficit puţin sub 6% din PIB, dar care beneficiase în obţinere de nişte condiţii cu totul şi cu totul speciale, mă refer la o inflaţie foarte înaltă şi veniturile din energie. Noi ne-am întors în fapt la deficitul din 2019 anul prepandemiei, este un deficit structural ca diferenţă între venituri”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

„România are unul dintre cele mai reduse nivele de impozitare din Uniunea Europeană”

„Nivelul de impozitare din România, de taxare, este printre cele mai reduse în UE. Şi am ajuns în această situaţie nu numai dintr-o abordare filosofică, ci pur şi simplu pentru că s-au produs erori monumentale în 2015, 2017. Uitaţi-vă de pildă la reducerea veniturilor din impozitarea personală, veniturile personale, a scăzut de la 3,5, 3,6% din PIB la 2,4% din PIB. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu taxa pe valoare adaugată. Aceasta este realitatea care este ilustrată şi de datele Eurostat, datele Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, adică vorbim pe cifre”, a mai afirmat Daniel Dăianu.

În opinia sa, este nevoie de o reformă a administraţiei publice. “Este nevoie de o reformă a administraţiei publice şi la nivel central şi la nivel local, dar trebuie să rezolvăm chestiunea deficitului bugetar pentru că acum să ne imaginăm cum doresc poate unii să mai reducem taxe şi impozite, păi ne împuşcăm în picior. Cum să mai reduci? Am văzut o propunere să aplicăm cota unică peste tot, să se elimine toate facilităţile, toate scutirile care sunt practicate în relaţia cu unele sectoare economice – IT-ul, agricultura, construcţiile – dar să reducem contribuţiile. Păi dacă reducem contribuţiile în condiţiile în care avem un deficit bugetar atât de mare, nu am făcut nimic”, a mai declarat Dăianu, care a precizat că toate propunerile care apar în spaţiul public nu sunt însoţite de cifre, de impactul bugetar.

Context


Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a propus miercuri ca salariile care depășesc salariul președintelui să fie impozitate cu un procent mai mare. Pe surse, propunerea vizează un impozit de 16% pentru toate salariile care îl depășesc pe cel al președintelui Klaus Iohannis. Este vorba aici despre veniturile apărute în urma cumulului pensie salariu, în cazul angajaților la stat. Însă, la nivelul coaliției au existat discuții, acest procent nefiind bătut în cuie.

Cu alte cuvinte, toate salariile bugetarilor care depășesc 25.000 de lei brut ar putea fi impozitate cu 16%.

„Am vorbit că în societatea românească s-a creat foarte multă ură iar noi, politicienii, avem datoria de a interveni şi a închide acest capitol, odată cu legea pensiilor speciale, odată cu legea pensiilor şi odată cu legea salarizării. Tot acest capitol care a frământat societatea românească pe drept, pentru că e incorect să ai o pensie cumulată de 100.000 de lei în condiţiile actuale din România şi să mai îndrăzneşti şi să vii să te reangajezi în sistemul public”, a spus Marcel Ciolacu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: