Criptomonedele „fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale”, a declarat academincianul Daniel Dăianu în discursul de recepție rostit marți în Aula Academiei Române.
„Există o asemenea gândire: Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuţia este mult mai adâncă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt ataşaţi de această viziune. Ei care şi resping băncile centrale, ar dori să ne întoarcem în lumea lui free-banking”, a explicat președintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres.
Astfel că Libra și celelalte criptomonede sunt foarte periculoase și trebuie „sever reglementate” și pentru că sunt „foarte speculative (…), fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede” .
Libra este foarte periculoasă, fiindcă „s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar şi băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate”, a spus Daniel Dăianu.
„Cuvinte tari” – reacția lui Mugur Isărescu la critica omologului său maghiar la adresa euro
„Prevăd, şi o spun în clar aici în faţa dumneavoastră, o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, de interese, de opinii care vor contura Europa”, a spus, cu aceeași ocazie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la critica dură la adresa monedei unice a omologului său maghiar, Gyorgy Matolcsy, dintr-un articol din Financial Times.
Mugur Isărescu consideră că „nu întâmplător această ieşire publică apare în contextul Brexitului. Nu întâmplător apare în contextul unei poziţii foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană”.
„Şi avem nevoie de o asemenea voce (ca a lui Daniel Dăianu n.r.). Nu oricine poate să iasă din România şi să spună nu aveţi dreptate domnul Matolcsy „, a spus Mugur Isărescu, prezent la discursul de recepţie al academicianului Daniel Dăianu.
(Citiți și: „Atac fără precedent la moneda euro al Guvernatorului Băncii Naționale a Ungariei: „Este o greșeală… un vis nociv”)
„Guvernatorul băncii Ungariei, într-un interviu sau luare de poziţie, nu oriunde, ci în Financial Times, a insistat că adoptarea, în general, trecerea la euro în Uniunea Europeană a fost o eroare strategică. Cuvintele sunt tari. Eroare strategică înseamnă eroare strategică. 20 de ani, susţine dânsul, Europa merge într-o direcţie greşită adoptând euro. Mai mult decât atât. Are şi o propunere. Să se rescrie Tratatul de la Maastricht şi să se dea posibilitatea ţărilor, cele care au adoptat euro, să poată să iasă liniştite de acolo. Un mesaj iarăşi foarte puternic”, a declarat Mugur Isărescu.
„În România eu nu am auzit un politician ca să spun aşa, nu un economist care să aibă o asemenea poziţie. De la tribuna acestui înalt forum ştiinţific cultural al ţării, Academia Română, s-a lansat programul de adoptare a monedei euro de către România. Daniel Dăianu a fost între iniţiatori şi între cei care au lucrat pentru acest proiect. Poziţia noastră este clară, fermă, dar şi nuanţată, în acelaşi timp. În acest raport nu spunem că trebuie să ne repezim imediat să intrăm în Zona Euro. S-a insistat, şi academicianul Daniel Dăianu a fost pe această poziţie că trebuie să intrăm pregătiţi, cu o întreagă dezvoltare de argumente”, a declarat Mugur Isărescu.
Mișcarea banului în economie
Dincolo de criptomonede, este necesară și reglementarea „foarte severă a piețelor de capital, pentru un control eficace a mișcări babilor în economie.
„În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie”, a explicat Daniel Dăianu.
Un răspuns
Infricosator, nu, dl Daianu, o lume in care statul nu mai poate emite moneda cum vrea si face ce vrea cu ea?
Va respect ca economist, insa nu credeti ca ar putea rezolva din problemele inerente unui sistem monetar bazat pe, si este o non-tehnicalitate intentionata, vrajeli? Ce exact ar face cerul sa se prabuseasca in practica, in lumea reala, nu cea virtuala a monedelor emise la liber de guverne si sisteme bancare care necesita bail out la 10 ani si care au facut cumulat mai mult pierderi decat castig de cand au fost infiintate?