duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2021

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a afirmat marți că alocările bugetare de la rectificare nu pot fi făcute nici de premier, nici de ministrul de Finanțe, aceasta fiind ”o responsabilitate a Coaliției, nu a PNL, nu a premierului, ci a Coaliției”.

”Așa s-a întâmplat și la adoptarea bugetului, așa se va întâmpla și acum. Dacă nu găsim o soluție nu vom putea aproba rectificarea bugetară”, a afirmat Dacian Cioloș după ședința Biroului Național USR PLUS.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care premierul Florin Cîțu a propus o variantă de rectificare bugetară cu alocări de fonduri considerate insuficiente de titularii de la Transporturi sau Sănătate.


Chestiunea rectificării bugetare urmează să fie dezbătură marți după-amiază într-o ședință de Coaliție. În schimb, în această ședință  nu se va discuta, asigură Dacian Cioloș, niciun fel de remaniere guvernamentală.

Argumentele lui Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a afirmat că solicitările de finanțare formulat atât de Ministerul Transporturilor cât și de Ministerul Sănătății ”au în spate argumente foarte clare”.

Între aceste argumente, Dacian Cioloș a enumerat:

”La Ministerul Transporturilor avem o execuție bugetară bună, toate lucrările de investiții se execută conform planului. Dar dincolo de execuția bugetară, dincolo de investiții, există și o altă componentă de buget, cea care asigură buna funcționare a instituțiilor, structurilor, companiilor din subordinea ministerului. Vorbim de instituții-cheie pentru cetățeni.


Vom solicita o creștere a sumei alocate prin propunerea de rectificare bugetară pentru subvenția transportului de călători, și la CFR, și la Metrorex. Aici, statul are angajamentul de a acoperi niște cheltuieli, prin lege are acest angajament.

Este nevoie, de exemplu, de suplimentare pentru a acorda gratuitățile pentru studenți și pensionari. E stabilit prin lege, iar bugetul alocat la începutul anului e consumat, deci trebuie alocări suplimentare. Apoi, la CFER Călători și TAROM, companii afectate de pandemie, statul a negociat cu Comisia Europeană acordarea de ajutoare financiare, s-a aprobat, dar acestea au fost acoperite doar în mică parte de la bugetul de stat, deci trebuie asigurată diferenț.

CNAIR are de plătit sume stabilite de instanțe de judecată în 2020, care trebuie plătite acum. Trebuie alocați bani pentru asta, altfel compania riscă să intre în incapacitete de plată.

La Ministerul Sănătății, este nevoie de suplimentarea de fonduri pentru plata personalului covid, sunt decizii și legi din 2020 care trebuie onorate, pentru centre de vaccinare – alocările inițiale nu au acoperit aceste costuri pentru întreg anul 2021.”

Copreședintele USR PLUS a precizat că nu avansează sume înainte de discuțiile din Coaliție, dar a asigurat că există calcule minime făcută de ordonatorii de credite pentru a asigura buna funcționare a institușiilor ”măcar până la a doua rectificare bugetară, care va fi cu siguranță prin noiembrie”.

Dacian Cioloș a precizat că toate socotelile vor fi prezentate fie într-o nouă formă de rectificare, fie de titularii de la Transporturi și Sănătate.

În proiectul de rectificare bugetară, prezentat pe 4 august, premierul a propus o suplimentare de 322 milioane lei la Transporturi, aproximativ 10% din ce ceruse ministrul Cătălin Drulă, și o suplimentare de 3,5 miliarde lei la Sănătate, cu un miliard în minus față de solicitări.

Ludovic Orban, de acord cu Florin Cîțu: Solicitările lui Cătălin Drulă sunt exagerate

Liderii PNL, reuniţi marţi în şedinţa Biroului Executiv (BEX), au convenit să propună Coaliţiei un plan uşor revizuit pentru rectificarea bugetară, care să prevadă, printre altele, bani mai puţini pentru Sănătate decât suma de 3,5 miliarde de lei anunţată săptămâna trecută.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La ministerul Transporturilor, unde premierul Florin Cîţu a spus că se regăseşte cel mai mare număr de proiecte bugetate, dar cu execuţie zero, PNL nu propune nicio suplimentare față de banii alocați la rectificare de premier.

Ludovic Orban, președintele PNL, consideră, la fel ca premierul Florin Cîțu, că ministrul Transporturilor Cătălin Drulă cere prea mulți bani la rectificarea bugetară.

„În ceea ce privește bugetul Ministerul Transporturilor, opinia atât a premierului, cât și opinia mea este că solicitările sunt exgerate și nu sunt conforme cu necesitățile reale și mai ales cu execuția bugetară pe primele șapte luni ale anului. Sigur că va o creștere a alocărilor bugetare, o creștere de peste 350 de milioane (de lei – n.r.), din datele pe care le avem, și această creștere noi o considerăm suficientă, ținând cont de execuția bugetară și de stadiul diferitelor proiecte de investiții. (…) În ceea ce privește fondurile europene, să ne amintim că Ministerul Transporturilor beneficiază de cea mai generoasă alocare”, a declarat Ludovic Orban marți, înainte de ședința coaliției.

După prezentarea proiectului de rectificare, premierul Florin Cîțu l-a criticat pe ministrul Cătălin Drulă și a spus că de la Transporturi ar fi trebuit să ia bani, nu să dea, dacă ar fi ținut cont de execuția bugetară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: