joi

16 mai, 2024

11 martie, 2024

Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedinte REPER, a anunţat, luni, că a depus la Parchetul General un denunţ împotriva prim-ministrului Marcel Ciolacu, pentru că ar fi afectat interesele statului român prin declarațiile făcute referitor la procesul de la ICSD privind despăgubirile solicitate de Gold Corporation în cazul Roșia Montană. Europarlamentarul susține că premierul a distribuit ştiri false și, astfel, „a subminat grav apărarea statului român”.

„Sunt la Parchetul General, în Bucureşti, unde am depus un denunţ împotriva lui Marcel Ciolacu pentru răul pe care l-a făcut cu bună ştiinţă sau din prostie în cazul Roşia Montană. Nu pot să accept ca cetăţean, ca român, ca europarlamentar REPER, ca un demnitar al statului român, prin declaraţii şi acţiuni pe care le face, să afecteze interesele românilor şi ale statului român”, a afirmat Dacian Cioloş, luni, într-o postare video pe Facebook.

Ce a spus premierul despre înregistrarea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

”Nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, bă, da, aveţi bunul simț să staţi în casă, lăsaţi-ne în pace”, spunea premierul săptămâna trecută, cerându-i lui Dacian Cioloş să nu discute nimic despre Dosarul Roşia Montană, având în vedere că a semnat pentru intrarea acesteia în UNESCO în ultimele minute ale mandatului de premier.


”În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni (…) în timp ce primul ministru al României s-a dus să-şi ia mandatul de la preşedintele României, pe ultimele minute de prim-ministru, Dacian Cioloş semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii, zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta este adevărul”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că toate documentele care sunt la Parlament, la comisia UNESCO şi în Guvernul României vor fi date publicităţi.

Dacian Cioloș: S-a dovedit că înscrierea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO a ajutat România să câștige procesul

El susţine că, de luni de zile, este „demonizat de maşinăria de comunicare şi de propagandă a PSD”, pentru că a înscris, în perioada când a fost premier al României, Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„De luni de zile sunt demonizat de maşinăria de comunicare şi de propagandă a PSD şi a lui Marcel Ciolacu, plătită din bani publici, pentru că că am avut curajul să depunem dosarul de înregistrare a Roşiei Montane în Patrimoniul mondial UNESCO. În cele din urmă s-a dovedit că exact acest lucru a fost în avantajul României şi a ajutat ca România să câştige acest proces pe care l-a intentat la tribunalul de arbitraj Roşia Montană Gold Corporation şi Gabriel Resources”, a declarat Cioloş.


El s-a declarat convins că procurorii „vor face ceea ce trebuie pentru a clarifica această situaţie”.

Vineri seara, Curtea Internaţională de arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială – ICSID a dat câștig de cauză României în procesul intentat în iulie 2015 de compania canadiană Gabriel Resources care solicita despăgubiri de 6,7 miliarde dolari după ce i s-a refuzat autoriziția de mediu care ar fi determinat începerea proiectului de exploatare a aurului bazându-se pe tehnologia extracției cu cianuri în cadrul proiectului Roșia Montana.

Compania Canadiană Gabriel Resources, care are ca acționari alte companii și fonduri cu capital de risc americane, susține că investit în proiectul Roșia Montana începând din august 1997 până în 2015 circa 900 milioane de dolari.

În proces România a fost reprezentată de consorțiul format din casa de avocatură Leua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP – și casa de avocatură LALIVE din Geneva specializat în arbitraje internaționale privind investițiile, reușind până la dosarul Roșia Montana să aibă câștig de cauză în alte 5 cauze pentru România.

De partea cealaltă, compania canadiană Gabriel Resources a fost reprezentată în acest dosar de către una dintre cele mai mari firme de avocatură din lume, White & Case şi firma locală Țuca Zbârcea & Asociații

Conform reglementărilor ICSID, juriul a fost format din trei arbitrii/judecători, câte unul numit de fiecare parte, iar al treilea independent.

Decizia a fost luată cu o majoritate de doi la unu în favoarea României.

Acțiunile Gabriel Resources – speculate intens după antepronunțarea guvernului României în ce privește verdictul

În februarie, în urma declarațiilor oficialilor români care sugerau că România va fi obligată la plata unor despăgubiri de circa 2 miliarde de dolari, acţiunile Gabriel Resources, care sunt cotate pe bursa canadiană de la Toronto, au înregistrat o creştere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni/acţiune până la 0,87 dolari canadieni/acţiune, speculându-se aceste informații.
Despăgubirile ar fi fost de 5 ori mai mari decât capitalizarea bursieră a companiei, deci acționarii ar fi avut de câștigat sume importante.

Vineri, chiar în ziua în care trebuia să fie anunțată decizia ICSID, o societate de brokeraj, BRK Financial Group, cotată la Bursa de le București a anunțat că a achiziționat la finalul anului trecut 1,26 milioane de acțiuni Gabriel Resources la prețul de 0,4 dolari canadieni/acțiune. După acest anunț, acțiunile BRK au crescut la BVB cu 15%.

Vineri, acțiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacționare în aşteptarea deciziei ICSID.

Principalii acţionari ai Gabriel Resources sunt cinci grupuri americane: Kopernik Global Investors, Tenor capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson & Co, The Baupost Group, care controlează împreună 70% din companie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: