marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2021

UPDATE:
Comisia Europeană nu a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, a anunțat comisarul european Vera Jourova, în Parlamentul European, după ce presa germană și liderul grupului Renew Dacian Cioloș au spus că planul a fost suspendat.

Informația inițială:


Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew din Parlamentul European, a anunțat miercuri că PNRR al Ungariei a fost suspendat de la aprobare:
”Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Viktor Orban. Bun.” – a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Twitter:

”Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că nu avem acum nicio garanție că banii vor ajunge la ungurii onești și de bună credință, nu doar la acoliții lui Orban”, mai scrie Dacian Cioloș.

Fostul premier român postează pe Twitter și scrisoarea transmisă de grupul politic european președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii iulie.

În această scrisoare, Renew sugerează Comisiei să deblocheze procesul de aprobare numai în situația în care Ungaria va îndeplini 3 condiții:

  • OLAF primește acces la lista beneficiarilor finali ai tuturor proiectelor finanțate cu granturi
  • guvernul garantează, prin legiferare, că în situația în care OLAF constată nereguli în utilizarea fondurilor europene, întreaga sumă este recuperată de la persoanele vinovate de comiterea respectivelor nereguli
  • guvernul se angajează să modifice sau să anuleze legislația internă identificată de Comisie ca blocând accesul presei de investigație sau societății civile la informații

Și Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să activeze mecanismele de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare, fiind vizate în special Ungaria şi Polonia.

Ministrul maghiar al Justiției: Fake-news!

Ministrul de Justiție din Ungaria, Judit Varga, a reacționat pe Twitter, afirmând că informațiile potrivit cărora Comisia Europeană ar fi suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei sunt fake-news.

„Să fim clari: Bruxelles-ul nu a respins planul de redresare al Ungariei! Rămânem deschiși pentru un dialog constructiv cu Comisia Europeană”, a transmis Judit Varga.

Într-un răspuns oferit Digi24, Dana Spinanț, purtătorul de cuvânt al Comisiei, spune: „Comisia Europeană încă analizează planul Ungariei, analiza nu este încă finalizată”.

Comisia Europeană nu a făcut, deocamdată, niciun anunț oficial în ceea ce privește planul Ungariei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O confirmare oficială a deciziei ar ridica brusc tensiunile între Budapesta și Bruxelles.

Premierul Ungariei afirma sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un “imperiu” ce contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european. “Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, a spus Viktor Orban.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: