sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 ianuarie, 2022

Dacă miniștrii nu fac reformele asumate prin PNRR, administrațiile locale vor fi cele care vor pierde fonduri absolut necesare, a avertizat Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, la întâlnirea ce a avut loc luni cu premierul Nicolae Ciucă și câțiva membri ai cabinetului acestuia.

Reprezentantul municipiilor le-a cerut prim-ministrului şi miniștrilor să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România, pentru a nu se pierde fondurile alocate prin PNRR.

Emil Boc s-a referit și la descentralizare, o temă pe care încearcă să o impună autorităților centrale după ce PNL a preluat guvernarea, în 2019.


Emil Boc a discutat cu premierul despre concretizarea celor şapte domenii de reformă în care s-a convenit descentralizarea: tineret – sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură.

Din 2017, întreg procesul s-a blocat, a declarat primarul Cluj-Napoca, citat de News.ro: ”Aici e nevoie de intervenţie din partea miniştrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc”.

Ca exemplu a fost oferit cazul taberelor școlare, unde infrastructura se degradează în așteptarea transferului către administraţiile locale.

De asemenea, în domeniul sănătăţii, educaţiei, există direcţii judeţene, care trebuie să preia atribuţiile de la nivel central: ”Să nu mai venim cu dosărelul, în fiecare săptămână, la Bucureşti ci să discutăm la nivel local, iar ministerul să îşi păstreze dreptul de a controla”, a mai spus Emil Boc.

Președintele Aosciației Orașelor: Guvernul trebuie să le ceară primarilor să facă reforme


Adrian Ovidiu Teban, primarul orașului Cugir (Alba) și președintele Asociației Orașelor din România, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că facturile la școli s-au triplat, iar în orașele mici și mijlocii presiunea pe primari este uriașă.

”Presiunea pe primari e mare, în orașele mici și mijlocii presiunea e mai mare. Sunt primar în orașul Cugir și facturile pe școală s-au triplat. Între dublu și triplu.

Sunt orașe mici unde va fi complicat să le susțină. Am atras atenția asupra acestor lucruri.

Sunt unii primari care au rezolvat problema termoficării, alții care nu și-au rezolvat problemele de ani de zile. Trebuie să le ceri să facă reforme.

Guvernul trebuie să aibă o abordare unitară față de localitățile din România.

Pentru primarii de orașe mici și mijlocii, cea mai importantă chestiune este cofinanțarea proiectelor europene în curs”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: