31 ianuarie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește luni cu reprezentanți ai asociaților de primari și președinți de consilii județene pentru a discuta noi soluții la criza facturilor la energie.

Administrațiile locale mici se află în imposibilitatea de a deconta consumul de energie al școlilor și altor instituții din subordine, în timp de UAT-urile mari sunt silite să redistribuie furnizorului de căldură și apă caldă sume destinate investițiilor.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că solicită Guvernului să subvenționeze o parte din prețul energiei termice furnizate în localitățile din România, în locul administrațiilor locale.


La întâlnire participă reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, ai Asociațiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România.

Autoritățile locale au transmis în repetate rânduri în ultimele luni că facturile de energie la școli, spitale, instituții de cultură și companiile municipale de termie au crescut rapid din cauza scumpirii energiei la nivel național.

Timișoara, de exemplu, a avut, în 2021, un buget total de 1,4 miliarde de lei, din care aproape un sfert a fost transferat companiei de termoficare. Colterm are sute de milioane de lei datorii, iar primăria plătește încă, în urma unor sentințe definitive, facturi la gaz emise în 2013, garantate de fosta administrație.

Prețul gigacaloriei la Timișoara s-a dublat de la 1 ianuarie, dar el se va reflecta abia în facturile emise de la jumătate lunii februarie. În acest moment, în funcție de temperatura de afară și raportat la prețul combustibulului, compania Colterm plătește lunar pentru gaz între 60 și 90 de milioane de lei, în timp ce încasările. Încasările de la cei racordați încă la sistemul centralizat nu depășesc 20 de milioane.


În ceea ce privește energia electrică. Primăria Timișoara a avut un contract pe 12 luni, valabil de la începutul anului 2021, cu un furnizor care oferea un preț de puțin peste 200 lei mwh / oră. De la jumătatea anului, prețul aproape ca s-a dublat.

„Experiența anului trecut ne arată că nici măcar prețurile fixe și contractele ferme nu ne protejează. Am avut contract ferm și cu preț fix pe 12 luni pentru electricitate, dar furnizorul a denunțat contractul din cauza exoluției imprevizibile a pieței”, a declarat administratorul public Matei Creiveanu.

Primarul general al Capitalei cere ca Executivul să subvenționeze prețul gigacaloriei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, cere autorităţile naţionale să ajute primăriile în subvenţionarea preţului la termoficare:

„Permiteţi-mi să reiterez problema pe care o avem cu bugetul. Pe de o parte avem subvenţia la termoficare – şi aici am rugămintea să reflectăm asupra preţului pe care îl suportă populaţia din totalul de 860 de lei, pentru a echilibra bugetul. Am făcut în urmă cu trei luni acea propunere pentru 280 de lei pe gigacalorie.

Pe de altă parte, reiterez solicitarea către autorităţile naţionale de a ajuta Bucureştiul, ca şi celelalte autorităţi locale, pentru subvenţionarea în parte a preţului gigacaloriei, pentru că altfel nu o să avem bani pentru investiţii şi alte lucruri de care Bucureştiul are nevoie”.

Prețul gigacaloriei este subvenționat de administrațiile locale.

Pe 26 noiembrie Nicuşor Dan anunţa că a propus creşterea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni, dar că această variantă nu este agreată de către USR şi PSD.

Pe 21 decembrie, edilul general preciza că în 2022 veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti riscă să fie înjumătăţite faţă de cele din 2021.

El afirma că, în contextul în care suma pentru subvenţii ar urma să crească de la 2 miliarde de lei la 3 miliarde de lei, va rămâne doar un miliard de lei pentru investiţii, instituţii de cultură, spitale, infrastructură sau consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: