joi

18 aprilie, 2024

8 februarie, 2023

Numărul persoanelor confirmate ca fiind decedate în Turcia și Siria din cauza cutremelor de luni a urcat miercuri peste 11.200, scire The Guardian. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră însă că numărul final al morților ar putea ajunge la 20.000. Un seism de putere similară a provocat în 1999 peste 17.000 de decese.

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate direct de puternicele seisme cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertiza marți că 23 milioane de persoane, dintre care cinci milioane persoane vulnerabile, ar putea fi afectate direct și indirect.

Datele oficiale privind răniții și persoanele rămase fără case, date valabile miercuri dimineața:

  • 37.011 de persoane au fost rănite
  • personalul implicat în operațiunile de căutare și salvare – 79.000 persoane
  • peste 8.000 de persoane au fost scoase de sub dărâmături, conform vicepreședintelui Fuat Oktay
  • aproximativ 380.000 de persoane rămase fără locuințe au fost adăpostite în clădiri guvernamentale sau în hoteluri, în mall-uri, moschei, stadioane și centre comunitare

Un număr mare de persoane s-au instalat în parcuri, în corturi impovizate sau direct sub cerul liber.

Cursa contra-cronometru pentru salvarea celor prinși sub dărâmături

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să scoată de sub dărâmături supraviețuitorii, scrie AFP, preluată de Agerpres. Timpul presează, din cauza vremii nefavorabile, astfel încât ministrul turc de Interne a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi „crucial” pentru salvarea a cât mai mulți supraviețuitori.

În zonele devastate de seism, temperaturile se încadrau miercuri între minime de -6 grade Celsius și maxime de +2.

Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru a le face din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc.


Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază. Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial.

Ajutorul internaţional a început să sosească marţi în Turcia, unde a fost decretat doliu naţional pentru şapte zile. Miercuri, se aflau în Turcia aproximativ 5.000 de salvatori europeni, în cadrul echipelor trimise prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, însoțiți de 200 de câini specializați în misiuni de căutare.

Sirienii cer și ei activarea Mecanismului UE de protecție civilă

În Siria, operațiunile de salvare sunt coordonate de Căștile Albe, apărarea civilă siriană, cu o experiență vastă în scoaterea de sub ruine a oamenilor. Sunt echipele de intervenție rapidă după bombardamente.

În Siria, eforturile de ajutorare sunt îngreunate de războiul în curs și de izolarea regiunii afectate de cutremur – zona este controlată de-a lungul graniței de către rebeli, dar este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia.

Numărul decedaților confirmați a ajuns în Siria la aproape 2.500.

Statele occidentale au insistat ca toate ajutoarele trimise în partea siriană să fie gestionate de organizațiile umanitare deja prezente acolo pentru a sprijini populația din această regiune devastată de un lung război.

Regimul de la Damasc este acuzat că politizează până și această dramă, după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că țara sa trebuie să se ocupe de distribuirea tuturor ajutoarelor umanitare intrate în Siria, inclusiv în zonele ce nu se află sub controlul guvernului, ci al rebelilor.

Miercuri dimineața, Bruxelles-ul a primit din partea Damascului o cerere pentru activarea Mecanismului european de protecție civilă.

****

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: