miercuri

27 martie, 2024

7 februarie, 2023

Un număr de 19 state membre au răspuns la apelul lansat de UE prin activarea, la cererea Turciei, a mecanismului de protecţie civilă, și vor trimite aproximativ 1.800 de salvatori pentru a ajuta la salvarea persoanelor prinse sub dărâmături, în urma celor două seisme devastatoare. 70 de ţări din toată lumea şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare. Numărul confirmat al persoanelor decedate a urcat la 5.000.

Printre cele 19 state membre ce au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce se numără și România: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania. Lor li se alătură Albania şi Muntenegru.

În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare. Aceste numere ar putea continua să crească.


Unde vor fi distribuite echipele de salvatori din Europa:

  • 25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenţi de intervenţie de pe teren. 11 dintre aceste echipe au ajuns deja.
  • 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate.
  • Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecţie civilă a UE formată din experţi din 11 state membre, care au fost trimişi imediat în Turcia pentru a sprijini operaţiunile.

În Siria, UE finanțează operațiunile de salvare derulate de organizațiile umanitare partenere

În Siria, cealaltă țară afectată dramatic de cutremerele de luni, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la faţa locului şi finanţează organizaţii umanitare care desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă şi instalaţii sanitare şi distribuind pături şi articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceştia evaluează nivelul daunelor şi al nevoilor din Siria în urma cutremurului de luni pentru a-şi adapta răspunsul.

UE ia în considerare toate opţiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populaţiilor afectate.

Numărul deceselor confirmate a urcat la peste 5.000

Sunt peste 5.000 de morţi și mai multe mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune, după mai bine de un secol.


OMS a avertizat marți că numărul de morţi ar putea ajunge la 20.000.

Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine, scrie presa internațională.

Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Stare de urgență, timp de trei luni, în cele 10 provincii devastate

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgenţă în regiune pentru trei luni.

Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul ţării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan.

Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii  anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC, citată de News.ro.

Primul cutremur s-a produs luni dimineaţa în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Un al doilea cutremur puternic, replică a primului, s-a produs luni la prânz, având o magnitudine de moment de 7,5, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 10 kilometri, potrivit USGS. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat însă că datele preliminare arată că al doilea cutremur mare a avut o magnitudine de 7,7 şi a fost localizat la 67 km nord-est de Kahramanmaraş, Turcia, la o adâncime de numai 2 km.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: