joi

23 mai, 2024

9 septembrie, 2023

Un puternic cutremur a avut loc vineri seara în munții Atlas din Maroc, omorând cel puțin 296 de persoane și rănind alte 153 și provocând distrugerea a numeroase clădiri.

Ministerul de Interne a anunțat că numărul victimelor este un bilanț preliminar. Un oficial local a spus că majoritatea deceselor a avut loc în zonele montane greu de atins, relatează Reuters.

Locuitorii din Marrakeș, cel mai apropiat oraș de epicentru, au spus că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar televiziunea locală a arătat imagini cu un minaret de moschee căzut, și mașini distruse acoperite de moloz.


Canalul de știri Pan-Arab al-Arabiya a raportat că cinci persoane au fost ucise dintr-o familie, citând surse locale.

Ministerul de Interne, în declarația sa televizată privind numărul morților, a făcut apel la calm și a anunțat că cutremurul a lovit provinciile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Montasir Itri, un locuitor al satului de munte Asni din apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor de acolo au fost avariate. „Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el.

Mai spre vest, lângă Taroudant, profesorul Hamid Afkar a spus că a fugit de acasă și că au fost replici în urma cutremurului inițial.


„Pământul s-a cutremurat timp de aproximativ 20 de secunde. Ușile s-au deschis și s-au închis de la sine în timp ce m-am repezit jos de la etajul doi”, a spus el.

Centrul geofizic al Marocului a declarat că seismul a avut loc în zona Ighil din munții Altasul Mare, cu o magnitudine de 7,2. U.S. Geological Survey a stabilit magnitudinea cutremurului la 6,8 și că a avut loc la o adâncime relativ mică de 18,5 km (11,5 mile).

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: