joi

25 aprilie, 2024

7 iunie, 2023

Marți seară, în judeţul Arad s-a produs un seism cu magnitudinea locală de 5.2 ML, la o adâncime de 5.6 km și cu epicentrul în comuna Păuliş. Specialiştii Institutului pentru Fizica Pământului au explicat miercuri, într-o conferință de presă, că acest cutremur este efectul seismelor din Turcia, care au angrenat mișcarea microplăcii Adriatice.

Până miercuri după-amiază, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului de 5,2 din judeţul Arad, au explicat experții IFP.

”Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic. Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanţ de seisme, direcţia de propagare începând din estul Mării Mediterane”, au explicat specilaiștii IFN prezenți la conferință, citați de News.ro.


Aceştia adaugă că evaluează în continuare situaţia evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. 

Cutremurele de la Arad nu au avut influențe asupra zonei seismice Vrancea

”Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influenţe asupra activităţii zonei seismice Vrancea”, menţionează ei.

Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munţii Apuseni. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE şi respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate şi falii cu orientare E-V.

”Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic. Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanţ de seisme, direcţia de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducţie al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraş. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducţie amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul şi până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanţului Munţilor Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”, precizează reprezentanţii INFP.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: