vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iulie, 2012

Un stat membru al Uniunii Europene (UE) poate limita comisioanele bancare percepute de creditor – a hotărât joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Hotărârea a fost emisă ca urmare a unei solicitări primite de la Judecătoria Călărași pe rolul căreia se află un litigiu între Volksbank România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – comisariatul Judeţean Călăraşi (ANPC), a informat Ministerul Afacerilor Europene, printr-un copmunicat de presă.

Conform reglementărilor UE, „un stat membru poate să impună instituţiilor de credit obligaţii în ceea ce priveşte tipurile de comisioane pe care le pot percepe în cadrul unor contracte de credit de consum”, consideră CJUE. Prin urmare, OUG 50/2010, care limitează numărul şi tipurile comisioanelor pe care băncile le pot percepe în contractele cu consumatorii nu încalcă legislația UE.


Hotărârea pronunţată la 12 iulie 2012 de CJUE este obligatorie pentru Judecătoria Călăraşi în soluţionarea litigiului dintre Volksbank şi ANPC şi, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale sesizate cu o problemă similară.

România a transpus în legislația sa internă Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, OUG 50/2010, care a intrat în vigoare la 22 iunie 2010. Potrivit ordonanței, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensație în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalități, precum și un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Banca Volksbank România a menţinut „comisionul de risc” în contractele de credit garantate cu ipotecă și după intrarea în vigoare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Contractele încheiate de Volksbank România cu clienții săi prevedeau că împrumutatul datora băncii “un comisiona de risc “ egal cu 0,2 % din soldul creditului, care se plătește lunar, pe toată perioada creditului. Din această cauză, banca a fost sancționată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – comisariatul Judeţean Călăraşi (ANPC).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În această situație, banca s-a adresat Judecătoriei Călărași, solicitând anularea sancțiunii. Volksbank a susţinut că unele dintre dispozițiile ordonanței ar fi fost contrare directivei.


Prin urmare, instanța din Călărași a solicitat CJUE să precizeze domeniul de aplicare al Directivei 2008/48/CE.

Ce a decis CJUE:

  • un stat membru poate prevedea aplicarea actului normativ naţional care transpune Directiva 2008/48/CE unor contracte de credit (precum cel garantat cu ipotecă) care nu intră în sfera de aplicare a directivei. Prin urmare, reglementarea contractelor de credit ipotecar prin OUG 50/2010 nu aduce atingere dreptului UE.
  • un stat membru poate aplica actul normativ naţional care transpune directiva şi contractelor de credit ipotecare precum cele din speţă, care sunt în curs de derulare la data intrării sale în vigoare.
  • nici Directiva 2008/48/CE, nici prevederile Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene referitoare la libertatea de circulaţie a serviciilor şi libertatea de circulaţie a capitalurilor „nu se opun ca un stat membru să impună instituţiilor de credit obligaţii, care nu sunt prevăzute de directiva menţionată, în ceea ce priveşte tipurile de comisioane pe care le pot percepe în cadrul unor contracte de credit de consum”. Aşadar, OUG 50/2010 limitează, cu respectarea dreptului UE, numărul şi tipurile comisioanelor pe care băncile le pot percepe în contractele cu consumatorii.
  • Directiva 2008/48/CE nu se opune reglementărilor naţionale în materie de credite de consum, care permit consumatorilor să se adreseze direct ANPC cu plângeri legate de încălcarea drepturilor acestora, fără să existe o obligaţie de a recurge în prealabil la procedurile de soluţionare extrajudiciară prevăzute de legislaţia naţională. Prin urmare, dreptul UE permite ca ANPC să aplice sancţiuni băncilor în urma sesizărilor primite din partea consumatorilor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: