duminică

19 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2013

Curtea Constituțională a respins, marți, două prevederi din noul Statut al senatorilor și deputaților, potrivit cărora procurorii trebuie să transmită Legislativului dovezile care i-ar incrimina pe parlamentarii pentru care anchetatorii vor să deruleze anumite proceduri penale.

Instanța constituțională admite astfel excepțiile de neconstituționalitate ridicate de președintele Traian Băsescu la Statutul parlamentarilor, adoptat de Legislativ și transmis șefului statului la promulgare.

Prevederile atacate stipulează că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului ar fi urmat să fie adresată de către ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care deputatul sau senatorul face parte pentru a fi supusă aprobării plenului Camerei.


Solicitarea procurorilor trebuia să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei.

O altă prevedere declarată neconstituțională stipulează că solicitarea procurorilor de arestare preventivă sau percheziție a parlamentarilor este analizată de o Comisie parlamentară competentă, care întocmește un raport în termen de cel mult 3 zile.

Raportul Comisiei ar urma să facă referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate de procurori în cererea de încuviințare a procedurilor judiciare.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: