duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 februarie, 2013

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback este parţial neconstituţională, întrucât se aplică o dublă impozitare pe medicamente, relatează Mediafax.

CC a admis în parte sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii – Taxa de clawback, respectiv faptul că includerea TVA în baza de impozitare a taxei clawback este nelegală.

Astfel, Curtea a admis sesizarea societăţii Labormed Pharma Bucureşti, care a contestat, în instanţa de contencios administrativ, taxa impusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acţiune ce a ajuns pe masa judecătorilor constituţionali.


Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, consideră decizia de marţi a Curţii Constituţionale este una „justă şi aşteptată”.

Damian mai reclamă că, în prezent, obligaţia de plată nu este calculată la preţul de producător al medicamentelor, ci la preţul de raft.

„Asta înseamnă că noi plătim şi pentru terţi, respectiv pentru distribuitori şi pentru farmacii, ceea ce nu este normal”, a susținut preşedintele APMGR.

Producătorii mai cer corelarea termenului de plată a taxei cu cel la care se încasează banii de la stat pentru medicamente.


„Practic, în acest moment, noi plătim în avans. Plătim acum şi încasăm peste un an”, a afirmat Dragoş Damian.

Legate de sumele achitate ca taxă clawback, preşedintele APMGR estimează că din 300 de milioane de lei, de pildă, 50 de milioane sunt urmare a includerii TVA în baza de impozitare, dar şi a plăţilor „pentru terţi”.

Guvernul a fundamentat bugetul pentru Sănătate ținând cont de încasările din taxa clawback.

”La momentul la care facem bugetul, vedem resursele pentru sănătate, pentru că, din fericire, am reuşit în vară, în toamnă, după foarte multe negocieri, să deblocăm situaţia cu taxa de clawback. O taxă care fusese gândită total greşit şi nu putea fi aplicată şi după foarte multe negocieri, am reuşit să o deblocăm şi am avut venituri”, declara premierul Victor Ponta, la RTV, în 7 decembrie 2012.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: