miercuri

27 martie, 2024

11 august, 2022

Îndatorarea României nu este văzută cu ochi buni și, ca urmare, atractivitatea leului și a titlurilor de stat românești pe 10 ani se mențin în zona minimelor, potrivit raportului lunar al Asociației CFA România publicat joi.

Un euro s-ar putea cumpăra cu 5,1165 de lei, în următoarele 12 luni. Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani ar putea fi de 9,12%, un nivel încă foarte mare, deși a scăzut de la 10,53%, potrivit previziunilor analiștilor CFA din rapoartele asociație lor pe iulie, respectiv iunie.

Cu cât randamentul este mai mare, cu atât este mai mică încrederea investitorilor în capacitatea de plată a țării respective. Randamente de peste 10% au Venezuela, Columbia și Pakistan.
Bulgaria are 3%, Cehia aproape 4%, Polonia 5,50%. „Bund”-urile germane au un randament de 0,92. Acum titlurile românești și maghiare au randamente de peste 8%, potrivit Trading Economics.


Randamentul obligațiunilor (de stat sau private) este raportul dintre dobânda promisă la scadență și prețul de tranzacționarea a titlului. Randamentul crește, dacă prețul scade, când investitorii se feresc de titlul respectiv.

Departe de pragul minim de optimism

Media previziunilor privind cursul euro se menține peste 5,11 lei / euro pentru orizontul de 12 luni (de la 5,1121 lei / euro în raportul CFA anterior, la 5,1165 de lei în cele de joi).

Analiștii și-au corectat puțin pesimismul și, ca atare, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut până la valoarea de 37,5 puncte, dar este încă departe de pragul de 50 de puncte care este granița dintre pesimism și optimism.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).


Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0291 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11,7%.

Vestea bună este că ROBOR la 3 luni ar putea intra pe o traiectorie descendentă (previziuni de 7,95% față de 8,02% joi).

Creșterea economică pe 2022 este estimat la 3,2%, iar deficitul bugetar la 7,1% din PIB.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: