miercuri

17 iulie, 2024

31 octombrie, 2023

Săptămâna în curs este decisivă pentru controlul inteligenței artificiale, procedură pe care toată lumea o numește reglementare.

Casa Albă a publicat luni ordinul său executiv care vizează întreg domeniul, de la finanțarea de noi forme de tehnologie până la reprimarea potențialelor abuzuri.

În aceeași zi, grupul G7 a anunțat un cod separat, voluntar, pentru a controla așa-numita inteligență artificială generativă – instrumente precum ChatGPT care au captat imaginația publicului în acest an.


Regatul Unit va organiza un summit de două zile privind siguranța inteligenței artificiale începând de miercuri, cu o listă de invitați incluzând vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. În fundal, Uniunea Europeană lucrează, de asemenea, la propriile legi, noi, care urmează să fie finalizate până în decembrie.

Caruselul de anunțuri și evenimente geopolitice centrate pe inteligență artificială din această săptămână subliniază însă un adevăr: guvernele occidentale încă se luptă să se proiecteze ca lideri într-o cursă a reglementării tehnologice.

Demersuri de a gestiona inteligența artificială

Miza, scrie Politico, este următoarea: cine poate controla dezvoltarea viitoare a unei tehnologii care a suscitat speranțe de progres dramatic în știința medicală, de exemplu, și, în egală măsură, a declanșat temeri că ar putea submina democrația și chiar ar putea începe un război nuclear.

În ultimul an, creșterea serviciilor ChatGPT, al OpenAI, și Bard, servicii de inteligență artificială generativă ale Google, au oferit o privire asupra a ceea ce va urma. Aceste sisteme pot produce text, video și imagini realiste în moduri care îi fac pe oameni să creadă că astfel de servicii automatizate au o minte proprie.


Politicienii și factorii de decizie sunt dornici să arate că pot gestiona inteligența artificială, concurând în același timp pentru a se prezenta ca cei indicați în a stabili tendințe la nivel mondial.

Scepticism european

Inițiativa SUA de a reglementa inteligența artificială a fost primită cu scepticism semnificativ la Bruxelles, unde oficialii UE sunt dornici să-și promoveze propria versiune a legiferării inteligenței artificiale – prin viitorul Act al Inteligenței Artificiale– în cât mai multe țări posibil.

Trei oficiali ai Comisiei Europene au declarat pentru Politico că salută eforturile administrației Biden, dar s-au întrebat cât de mult s-ar putea face fără actualizarea fundamentală a legislației americane. Propunerile UE vor interzice anumite versiuni ale tehnologiei, cum ar fi utilizarea AI pentru a oferi scoruri sociale pentru oameni – lucru pe care China, care își arogă calitatea de lider global în domeniul AI, îl face deja.

Abordarea britanică

Marea Britanie are o cale diferită – se concentrează aproape exclusiv pe potențialele riscuri care apar dacă inteligența artificială cade ”în mâinile greșite”. Ca parte a summit-ului de două zile din această săptămână, oficialii britanici au invitat multe țări, inclusiv China, să spună ce măsuri de siguranță iau legat de utilizarea militară a AI și de dezinformarea online.

La summit-ul din Marea Britanie se așteaptă ca liderii să susțină noile eforturi de promovare a așa-numitei „IA responsabilă”. Acest termen – reflectând un demers separat de reglementare a AI anunțat de Națiunile Unite săptămâna trecută – se referă la intenția de a opri tehnologia să provoace prejudicii societății.

Aceasta include angajamentele companiilor și guvernelor de a spori transparența cu privire la modul în care sunt create sistemele AI; verificări mai mari asupra modului în care aceste modele accesează datele oamenilor; și o mai mare colaborare internațională în ceea ce privește standardele și modul în care aceste servicii complexe sunt implementate la nivel global.

Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, a anunțat și planuri pentru un așa-numit „AI Safety Institute” care să supravegheze modul în care OpenAI și Deepmind de la Google și-au dezvoltat cele mai recente modele AI.

***

(Citiți și: ”G7 – Cod de conduită pentru dezvoltatorii Inteligenței Artificiale. SUA – ordin executiv de reguli semnat de Joe Biden”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: