luni

18 martie, 2024

22 februarie, 2013

Șoferii care nu-și achită în termen de trei luni amenzile rutiere se vor alege cu permisele de conducere suspendate, iar românii care și-au înmatriculat mașinile în Bulgaria, pentru a eluda taxa auto, nu vor putea circula în România mai mult de 30 de zile, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Atacarea amenzii în instanță nu va mai amâna plata

Conform proiectului de modificare a Codului rutier, ”suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale (…) în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal”.

Suspendarea încetează imediat ce contravenientul prezintă dovada achitării amenzii la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a făcut abaterea.


De asemenea, proiectul de OUG vizează și limitarea situațiilor în care contravenienții obțin suspendarea plății amenzii prin atacarea procesului-verbal de constatare în instanță.

Astfel, șoferii amendați pot depune plângere în instanță împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria în a carei rază de competenta a fost constatată fapta, însă nu se suspendă executarea amenzii, decât ”în cazuri bine justificate”.

”Prin derogare de la prevederile art. 32 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea prevăzută la alin. (1) nu suspendă executarea sancţiunii amenzii contravenţionale”, se arată în proiectul de OUG.

”În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, la cererea contravenientului, instanţa de judecată poate dispune suspendarea executării sancţiunii amenzii contravenţionale până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. Cererea de suspendare se judecă de urgenţă, cu citarea părţilor”, mai prevede proiectul Internelor.

Lovitură pentru românii cu mașinile înmatriculate BG


Proiectul de modificare a Codului rutier lovește și în românii care și-au înmatriculat mașinile în Bulgaria pentru a scăpa de taxa auto/timbrul de mediu.

Astfel, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, vor putea circula pe drumurile publice maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului de proprietate supra vehiculului respectiv.

Șoferii cu reședința în România care conduc mașini înmatriculate în străinătate trebuie să prezinte polițiștilor, la control, și un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoțit de traducerea în limba română, în original, efectuată de un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată.

Regula nu se va aplica șoferilor cu reședința în România care se află în relații de muncă cu proprietarul mașinii pe care o conduc.

De asemenea, interdicția nu se aplică în cazul mașinilor luate în leasing.

Descarcă de AICI proiectul de OUG de modificare a Codului rutier

Descarcă de AICI Nota de fundamentare a proiectului

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: