22 august, 2022

Invazia Rusiei în Ucraina intră în cea de-a șaptea lună, situația din teren indicând că războiul se îndreaptă către impas și instabilitate. O întrebare cheie este: cum va răspunde Uniunea Europeană pe măsură ce războiul se prelungește?

O analiză Eurasia Group publicată de Politico caută răspunsurile.

Înalți oficiali UE recunosc că va exista probabil un „punct de criză” în toamnă, sau la începutul iernii. Atunci, țările UE vor începe să simtă disconfort economic intern acut din cauza crizei, în timp ce li se va cere să ofere mai multe resurse pentru a susține economia ucraineană și efortul de război.

Franța și Germania continuă să aibă îndoieli


Pentru a pregăti opinia publică pentru provocările viitoare, mulți lideri, între care președintele francez Emmanuel Macron, au început să-și avertizeze populațiile că războiul din Ucraina va dura multe luni. Emmanuel Macron a asigurat că Franța va continua să sprijine Ucraina militar, financiar și umanitar până când „victoria” va fi obținută în condiții acceptabile pentru Kiev.

În spatele acestor declarații, Franța și Germania continuă să aibă îndoieli serioase cu privire la ceea ce ar putea presupune o victorie ucraineană, dacă războiul poate fi câștigat fără o implicare mai directă a NATO și dacă Rusia este capabilă să folosească arme neconvenționale în Ucraina.

Prin urmare, trebuie făcută o distincție între ceea ce se spune în public și opiniile private ale lui Emmanuel Macron sau ale cancelarului german Olaf Scholz.

Dar atâta timp cât sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei rămâne intact și, în interesul unității intra-UE, este puțin probabil ca Berlinul și Parisul să contrazică public poziția intransigentă a Washington și a țărilor din Est (Polonia și statele baltice).

Un ritm mai lent al adoptării de sancțiuni


Aceasta înseamnă că va fi puțin probabil ca Franța și Germania să insiste, din nou, pentru o soluție diplomatică a conflictului. Dar diferențele de opinie vor afecta cât de mult și cât de repede vor merge Franța și Germania și, prin extensie, UE, în ajutorul Ucrainei.

Acest lucru se va simți cel mai pregnant în dezbaterile privind sancțiunile rusești, care vor deveni mai dure în următoarea fază a războiului.

UE va continua cu siguranță să discute despre sancțiuni, dar este puțin probabil să ia măsuri la fel de rapid cum a făcut-o până în prezent.

UE va pune accent pe asistența acordată Ucrainei

Având în vedere această realitate politică, Bruxelles și capitalele UE vor pune în schimb accent pe alte forme de asistență acordată Ucrainei pentru restul acestui an și următorul. E vorba inclusiv de a onora anul acesta ajutorul financiar de 9 miliarde euro promis de UE.

Acest lucru este important: statul ucrainean este în pragul incapacității de plată și se luptă cu un deficit de finanțare de 5 miliarde de euro pe lună, care ar putea submina capacitatea guvernului de la Kiev de a susține războiul.

Nu este de așteptat ca un împrumut comun al UE să fie aprobat pentru a sprijini Ucraina, dar se discută deja de noi granturi și împrumuturi pentru Kiev.

Asistența militară va continua. La fel și discuțiile privind integrarea Ucrainei în structurile UE, ca urmare a deciziei Consiliului European din iunie de a acorda statutul de „candidat” Kievului – ceva care ar putea ajuta la deblocarea mai multor finanțări pentru Ucraina și la crearea unui impuls pentru reformele de la Kiev.

Chiar dacă negocierile de aderare vor dura probabil mult timp, menținerea perspectivelor europene ale Ucrainei transmite Rusiei un semnal clar cu privire la angajamentul blocului față regimul de la Kiev.

Solidaritatea cu Ucraina: un test pentru Europa

Marea necunoscută este, desigur, traiectoria opiniei publice asupra războiului.

Dar, în ciuda îngrijorărilor, Emmanuel Macron – mai mult decât Olaf Scholz – este hotărât să înfrunte oboseala internă, în special din partea extremei dreaptă și a stângii dure, aliați tradiționali ai președintelui Vladimir Putin și adversari NATO.

Solidaritatea cu Ucraina și solidaritatea în Europa este probabil unul dintre marile teste căruia trebuie să îi facă față Emmanuel Macron. Strategia sa europeană și viziunea asupra lumii – nevoia ca UE să crească corespunzător ambițiilor sale globale – fie vor primi un impuls, fie vor eșua. Totul va depinde de răspunsul Europei la războiul din Ucraina.

În concluzie: chiar dacă există riscul unei scăderi în a doua jumătate a anului în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei și a armelor furnizate Ucrainei, este greu de văzut că UE se ve eschiva de la angajamentul față de regimul de la Kiev.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: