Diferența dintre salariile încasate la stat și cele din mediul privat s-a redus considerabil în anul 2010, odată cu diminuarea de 25% a sumelor primate de bugetari, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, de la un nivel de circa 43% mai mult pentru angajații statului în perioada 2004- 2005, s-a ajuns la numai aproximativ 24% în 2010.
Intervalul 2006 – 2008 a fost unul relativ favorabil pentru bugetari, care au avut venituri situate, în medie, cu peste 50% în plus față de cele din mediul privat.
Revenirea la nivelul anterior anului 2006 s-a făcut odată cu instalarea efectelor crizei economice. De subliniat, salariile din sectorul privat au continuat să crească, contrar evoluțiilor înregistrate de plata bugetarilor.
Datele prezentate se referă la întreprinderile cu proprietate integral de stat, majoritară de stat sau proprietate publică de interes național sau local ( încadrate la sector public) respectiv la întreprinderile cu proprietate integral privată, majoritar privată, cooperatistă, obștească și integral străină (încadrate la sector privat).
Dacă, în mod ”tradițional” , salariile erau mai mari la stat pentru toate categoriile de întreprinderi, anul 2010 a adus prima schimbare semnificativă la nivelul firmelor cu peste 250 de angajați.
În cazul acestora, salariile din sectorul public au fost cu circa trei procente mai mici decât în sectorul privat, semn de trecere spre normalitatea din Occident, unde salariile din sectorul privat sunt superioare celor de la stat.
Analiza pe mărimi ale întreprinderilor dezvăluie și faptul, aparent paradoxal, că diferențele de salarizare sunt mai mici pe fiecare categorie de întreprinderi decât pe totalul angajaților. Faptul este explicabil prin numărul de circa trei ori mai mare al angajaților din sectorul privat și gruparea lor cu precădere în zona întreprinderilor mici și mijlocii.
Interesant este că majorarea deja prevăzută a salariilor din sectorul bugetar ar readuce raportul veniturilor dintre public și privat înapoi la clasicul 143%, un fel de caracteristică de circumstanță a economiei românești. Și ar consemna revenirea la raportul de mărime a veniturilor anterior, în favoarea celor care lucrează la stat.
Desigur, potrivit cifrelor oficial colectate, deoarece evitarea fiscală concretizată în numărul foarte mare de salarii minime pe economie continuă să distorsioneze statistica oficială.
5 răspunsuri
De unde aveti datele?
FMI are date mai fiabile, cred. Eu am incredere in informatiile lor.
Echipa FMI pentru Romania a publicat ultimul Raport despre situatia Romaniei in 6 martie 2012.
Ei arata ca salariile brute in sectorul privat sunt mai mari decat in sectorul public inca de la mijlocul anului 2010 si au ramas mai mari.
Si ei se bazeaza totusi doar pe salariile declarate. In realitate…
Vedeti la pagina 36 din raport:
http://www.fmi.ro/img/File/Romania%20-%20Raportul%20echipei%20martie%202012.pdf
cifre oficiale ins
Mai am o sursa interna care cotnrazice INS. E vorba de Consliul Fiscal. In raportul anual 2011, la pagina 30
http://www.consiliulfiscal.ro/Raport2011.pdf
Date pentru 2011:
– castigul mediu brut in sectorul privat – 2132
– castigul mediu brut in sectorul public – 1937
– castigul mediu brut in sanatate – 1716
– castigutl mediu brut in educatie – 1793
Cred ca INS ar trebui sa comunice mai bine ce reprezinta statisticile lor, metodologia, etc.
Am revenit cu aceste date deoarece tema este importanta si informatiile eronate produc opinii, atitudini si comportamente gresite. In societate si in mass-media, traditionala sau nu. Nu mai punem la socoteala deciziile de guvernare gresite, bazate pe informatii eronate!
nu tineti cont de faptul ca majoritatea bugetarilor au studii superioare pe cand in privat e invers