La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Cum îşi fură statul căciula: Economia la tichete în programul ”Rabla” a umplut țara de mașini nefiscalizate

de Marin Pana 4.9.2017

În prima jumătate a anului 2017, mai puţin de un autoturism din cinci nou înmatriculate a fost un autoturism nou, rezultă din confruntarea datelor publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) cu cele ale INS.

Mai precis, este vorba despre circa 59 de mii de autoturisme noi livrate faţă de aproape 300 de mii de noi înmatriculări consemnate.

Astfel, vârsta medie a parcului auto şi-a accelerat creşterea undeva spre o valoare situată între 14 şi 15 ani, după ce un studiu al PricewaterhouseCoopers din urmă cu doi ani atrăgea atenţia asupra procesului de îmbătrânire a parcului auto de la 7,7 ani în anul 2008 până la 12,9 ani în anul 2014.

Datele pentru 2016 sunt elocvente, cu doar un autoturism din treizeci mai nou de trei ani şi doar o maşină din 13 cu vârsta mai mica de cinci ani. Aşadar, dacă ponderea maşinilor noi a continut să fie extrem de ridicată, în jur de 80%, situaţia nu avea cum să se îmbunătăţească iar evoluţia va fi tot mai rea în continuare.

În context, pe fondul veniturilor încă relative reduse ale românilor, singura măsură care şi-a dovedit eficienţa a fost programul Rabla, prin care s-au acordat şi în acest an (cu întârzierea deja tradiţională) tichete în valoare de 6.500 lei ( ceva mai mult de 1.400 de euro) pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 8 ani.

Pierderea statului: economia la tichete a umplut țara de mașini nefiscalizate

Din păcate, acest program care ţine de Ministerul Mediului a fost puternic subdimensionat faţă de cererea de tichete existentă şi faţă de dimensiunea pieţei auto româneşti. Cu alocări de doar 225 milioane de lei ( dintre care 45 de milioane lei pentru exotica reducere a preţului cu 45.000 de lei pentru autovehicule integral electrice) , foarte mulţi cumpărători au rămas cu maşinile în showroom până la deblocarea unor noi fonduri prin realocarea celor care nu au fost cheltuite pe destinaţii.

Dacă ar fi să admitem cinstit realitatea, de fapt statul ar trebui să ducă nu atât o politică ecologistă de mediu, cât o politică de siguranţă publică în beneficiul propriilor cetăţeni. Cetăţeni plătitori de taxe şi impozite care, de fapt, ar putea achiziţiona autoturisme noi fără nicio limitare de fonduri date de stat prin buget.

De fapt, aplicarea tichetului „fără număr”, s-ar putea face lejer chiar din TVA-ul plătit la achiziţionarea unui autoturism nou. ”Punctul de intersecţie” putând fi calculat undeva la 40.700 lei sau 8.900 de euro la un tichet clasic de 6.500 de lei. Ar fi ca şi cum cel în cauză ar cumpăra un automobil fie chiar şi cu TVA zero dar ar scoate din parcul auto şi din plămânii populației un automobil vechi.

Evident, tot ce trece de acest prag ( practic, toate autoturismele noi vândute) s-ar constitui în încasări destul de consistente de TVA, chiar dacă nu de 19%, şi ar permite readucerea la niveluri rezonabile a vârstei medii a parcului auto. A cărei avansare pare a nu mai putea fi stăvilită de măsurile naţionale firave în raport cu presiunea implicită venită de la Bruxelles de prelua rable occidentale.

Cu avantaje legate apoi de alte taxe şi impozite ce pot fi încasate, de dezvoltarea sectorului de asigurări ( maşinile noi se mai asigură complet, cele vechi extrem de rar), de dezvoltarea activităţii la vedere de service şi, mai ales, s-ar vedea în scăderea numărului de morţi şi răniţi din accidente rutiere la care suntem printre liderii europeni.

Aşa încât, blocând „cheltuielile” cu programul Rabla pe considerente de deficit (situaţie la zi care a exasperat zeci de mii de clienţi şi de producători auto, inclusiv Dacia), statul îşi fură singur căciula. Mai exact, nu face nicio economie, deoarece la orice maşină nouă vândută ar încasa ceva TVA, pe când la second-hand, spre care se duce piaţa în prezent în proporţie covârşitoare din motivele amintite, nu încasează niciun TVA.

Ar mai fi de reţinut un aspect foarte important pentru siguranţa personală dar necunoscut sau neglijat de marea majoritate a participanţilor la trafic. 71% dintre autoturismele existente în parcul auto naţional au o vechime mai mare de 10 ani iar durata de garanţie a airbag-urilor montate pe un vehicul nou este de (aţi ghicit, desigur) 10 ani.

Cu alte cuvinte, 71% dintre cei care conduc şi famiile lor practică un joc periculos de-a ruleta rusească, întrucât nu există nicio posibilitate de a testa acest dispozitiv essential pentru siguranţă în caz de impact. Dacă se deschide cum trebuie, bine, dacă nu, ghinion, oricum nu îşi asumă nimeni răspunderea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.9.2017

3 comentarii

 1. Robert
  5.9.2017, 12:51 pm

  Hai sa ne uitam putin la cheltuieli si venituri

  Venituri anuale
  45% din angajatii romani sunt angajati pe salariul minim (hai sa zicem 3000 EUR venit net anual).
  inca 40% din angajatii romani castiga undeva in jurul salariului mediu/median (6000 EUR venit anual).

  Cheltuieli anuale pentru o masina NOUA ieftina (Cost achizitie 8000 EUR):
  1600 EUR rate anuala (presupunem costuri zero de finantare)
  150 EUR RCA
  50 EUR Impozit si rovigneta
  600 EUR combustibil (un plin pe luna)
  0 EUR CASCO si intretinere caci presupunem ca e o super oferta
  Total : 2400 EUR

  Concluzia:
  Angajatii la salariul minim ar trebui sa isi dea 80% din venituri pentru masina. Realist? Nu. Jumatate din tara nu are sanse din start la o masina noua
  Angajatii la salar mediu ar trebui sa isi dea 40% din venituri pentru o masina noua – suportabil DACA nu au si alte credite (de ex imobiliare).

  Relitatea este ca 50% din romani isi permit maxim o masina de vreo 2-3000 EUR si inca vreo 40% isi permit masini de 6-10.000 EUR (si unde aleg intre nou si SH).

  Prin Tichetul Rabla (ca orice program guvernamental) cei care platesc impozitele si taxele ii sponsorizeaza pe cei ce cumpara masini noi si primesc in schimb un aer mai curat, siguranta rutiera etc. Dar de unde sa finantezi asta? Daca taxezi direct sau indirect masinile vechi lovesti fix in cei 50% din romanii cei mai saraci.
  Alte surse de finantare nu sunt in contextul in care oricum se taie deja din sanatate, educatie si investitii pentru a tine pe picioare asigurarile sociale si bugetarii.

  Poate un prim pas spre normalitate l-ar reprezenta o crestere a presiunii pe calitatea controalelor ITP cu dublu beneficiu: cresterea calitatii parcului auto vechi si eliminarea rablelor ce reprezinta un pericol public. Piata se va regla singura mai apoi.

 2. Caliman I. Eugen consultant independent-dezvoltare industriala
  5.9.2017, 10:47 pm

  Nu “economia la tichete” ci saracia generala obliga saracul sa cumpere o masina de 10-15 ani, cu 300 -500 de mii de km la bord, cu 1500 – 2000 de Euro!De unde sa scoata de la 13 – 15 mii de euro in sus pe o masina noua?Din salariul minim sau cel “mediu” pe economie?

 3. Mihai
  6.9.2017, 10:34 pm

  Articolul este gresit si arata prostia persoanelor destepte, care desi sunt economisti buni, necunoscand alte domenii mai deloc – auto in cazul de fata, ajung sa scrie prostii.

  La veniturile din RO, lumea nu isi permite masini noi si este o greseala sa isi foloseasca banii pt. asta.

  In plus, avantajele unei masini noi sunt relativ mici – si tin 99% doar de design, statut social, brand, etc. si de timp. Adica daca nu ai timp sa duci masina la service, etc., iei masina noua. In rest, o masina veche, dar bine intretinuta, isi face treaba la fel de bine ca una noua. E important sa alegi si un model fiabil, si un exemplar ok.

Lăsați un comentariu


Stiri

Finanțele au respins ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult

Stiri

Drone, roboți, supercomputere – industria IT din China la testul coronavirus

Razvan Diaconu

China a investit masiv în ultimele decenii în sectorul tehnologic, iar acum, în fața unei crize majore de sănătate publică, Beijingul apelează la companiile din… Mai mult

Stiri

A 21-a ediție a Burselor JTI pentru Jurnalisti – cei 10 câștigători

Vladimir Ionescu

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști – ediția 2019-2020 a desemnat 10 câștigători care vor participa la stagiul de pregătire în cadrul unor instituții și organizații… Mai mult

Stiri

Un nou agent guvernamental la CEDO – Oana Florentina Ezer

Vladimir Ionescu

Oana Florentina Ezer a fost numită în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu rang de director general în cadrul Ministerului… Mai mult

Europa

Efectul coronavirusului: Piețele financiale globale au intrat pe o tendință de scădere ce pare durabilă

Indicii marilor burse europene și-au ameliorat scăderea, marți, după prăbușirea de luni, dar au intrat pe o tendință de scădere care ar putea dura mai… Mai mult

Stiri

Contractele de credit online nesemnate, titluri executorii: Ce înseamnă asta pentru cei împrumutați?

AVOCATNET

După ce Înalte Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent faptul că încheierea online a contractelor de servicii financiare (de exemplu, contracte de… Mai mult

Stiri

Studenții SRI, exceptați de la înscrierea în Registrul Matricol – ordin al ministrului Educației

Vladimir Ionescu

Ordinul ministrului Educației ce-i elimină pe studenții SRI din Registrul Matricol Unic al Universităților din România a fost publicat în Monitorul Oficial. Legea prevede înscrierea… Mai mult