vineri

29 martie, 2024

2 martie, 2015

buget-taxe-accizeDupă prima lună a acestui an, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3,95 miliarde lei sau 0,56% din PIB-ul estimat pentru 2015. Rezultatul este considerabil mai bun decât în aceeași perioadă a anului precedent, când s-a înregistrat un deficit de 0,22% din PIB. De reținut că încasările sunt conjunctural mai mari la începutul fiecărui trimestru.

Rezultatul mai bun pe prima lună a anului în curs a fost obținut aproape exclusiv prin restrângerea cheltuielilor (de la 2,4% din PIB la 2,0% din PIB), la care s-a adăugat excedentul administrațiilor locale, cu o pondere semnificativă.
Pe partea de încasări, progresul a ținut pasul cu creșterea preliminată a PIB, astfel încât nivelul relativ s-a păstrat la 2,6% din PIB.

Pe partea de impozite directe, cel mai mult a contat majorarea încasărilor din impozitul pe salarii și venit ( +335,8 milioane lei sau 16,9% în expresie procentuală). Sumele încasate din impozitul pe profit au crescut ceva mai mult (+23,8%) dar au fost de aproape opt mai mici în expresie absolută (305,9 milioane lei față de 2.318,5 milioane lei la impozitarea veniturilor).


La impozite indirecte, încasările din TVA au urcat cu 18,5% față de prima lună a anului anterior, ajungând până la aproape 6 miliarde lei, în timp ce încasările din accize s-au redus cu 11,6% și au coborât spre 2 miliarde lei. Contribuțiile de asigurări sociale au scăzut și ele cu 3,4%, spre 4,5 miliarde lei.

1
Click pentru mărire

Simplificat, în valori nominale, rezultatul bugetului general consolidat după prima lună a anului în curs s-a îmbunătățit cu aproximativ două miliarde și jumătate de lei față de aceeași lună a anului precedent.

Veniturile au crescut în termeni nominali cu circa 0,7 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au scăzut cu 1,7 miliarde lei, pe fondul unei inflații anuale de numai 0,41%.

Fapt pozitiv majorarea veniturilor bugetare s-a produs în termeni reali cu 3,7% , peste creșterea PIB consemnată provizoriu pentru 2014 la 2,9%. Tot în termeni reali, cheltuielile s-au diminuat cu 11,1%, ceea ce a constituit factorul principal pentru creșterea excedentului bugetar la finele lunii ianuarie.


Pe partea de cheltuieli, cea mai mare diminuarea a fost localizată pe zona subvențiilor (-60,7%).

2
Click pentru mărire

Cea mai mare reducere în termeni absoluți s-a înregistrat la bunuri și servicii (-718,9 milioane lei sau 25,1% în expresie procentuală), deși raportat la PIB apare doar o scădere de la 0,4% la 0,3%.

Dobânzile achitate în contul datoriei publice s-au majorat ușor (+2,6%). De remarcat și recuperarea destul de consistentă a unor plăți făcute în anii anteriori (348 milioane lei, de peste cinci ori mai mult decât în ianuarie 2014).

Destul de abrupt excedentul de aproape 0,2% din PIB apărut din startul anului la bugetul centralizat al unităților administrativ-teritoriale. Lucru de mirare, dat fiind că necesitățile comunităților locale reclamă imperativ să se angajeze lucrări încă de la începutil anului astfel încât să mai fie timp pentru finalizarea lor). Acest excedent a dat în jur de o treime din excedentul bugetului general consolidat.

Pe partea celorlalte bugete importante în structura bugetului general consolidat, odată cu reducerea CAS la angajator, a mai scăzut gradul și așa insuficient de acoperire a cheltuielilor din veniturile specifice stabilite la bugetul asigurărilor sociale (64% față de 74% anul trecut).

În schimb, gradul de acoperire a cheltuielilor pentru sănătate a urcat la 95%, față de 82% anul trecut.

Soldul negativ pe bugetul de asigurări sociale (-1,63 miliarde lei) nu a fost compensat decât în mică măsură prin subvenții de la bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a înregistrat și el după prima lună a anului un excedent de 3,32 miliarde lei sau 0,47% din PIB estimat.

În fine, instituțiile publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii au adus la buget de două ori mai mulți bani decât au consumat ( cam două miliarde lei aduse și un miliard de lei cheltuiți).

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: