luni

26 februarie, 2024

19 martie, 2013

CSM vrea să sesizeze Inspecţia Judiciară să facă verificări privind posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti, după ce judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost acuzate că au luat mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

Potrivit Mediafax, în şedinţa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de marţi urmează să fie discutată şi nota privind propunerea de sesizare a Inspecţiei Judiciare de către CSM, în legătură cu posibilele abateri disciplinare săvârşite în cadrul Tribunalului Bucureşti.

Propunerea CSM a fost formulată după ce judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestare preventiv pentru luare de mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare.


În aceeaşi cauză sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, avocaţi şi alte persoane care ar fi intervenit la cele două judecătoare pentru repartizarea unor dosare la anumite complete de judecată şi pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor cauze aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel Bucureşti, în schimbul unor sume mari de bani.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat în 13 martie solicitarea DNA de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a celor două judecătoare.

În 14 martie, CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.


Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, instanţa supremă urmând să judece în 20 martie recursurile formulate în această cauză.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au fost reţinuţi de procurorii DNA în noaptea de 13 spre 14 martie, după percheziţii şi audieri care au durat mai multe ore.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, a precizat DNA.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu trebuia să facă parte din completul de judecată a recursului procurorilor anticorupţie privind decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Dosarul a fost judecat luni de un alt complet, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, care a dispus eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Totodată, Viorica Dinu se ocupa şi de dosarul în care Dan Voiculescu şi alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul Bucureşti în care fostului senator Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este stabilit pentru 19 martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: