28 noiembrie, 2017

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale.

Conform acestora, Ministerului Apărării Naționale i-a fost alocat 2% din PIB, așa cum s-a convenit prin Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare.

La celelalte instituții cu responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituții din anul 2017, precizează un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale.


De asemenea, a fost aprobat și Planul de întrebuințare a forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018.

Ministerul Apărării Naționale va putea participa, în 2018, în afara granițelor statului român cu 1.775 de militari, ceea ce reprezintă o creștere cu 286 de militari față de anul trecut.

Militarii pot fi desfășurați în teatrele de operații, precum și în cadrul misiunilor individuale de observare și monitorizare.

Alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.


De asemenea, forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziție, anul viitor, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi și polițiști — cu 340 mai mulți față de anul 2017.

Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocați la ordin.

În comunicat se mai arată că efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan — Resolute Support Mission, concomitent cu menținerea participării la operațiile NATO KFOR și UE ALTHEA din Balcani.

„Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilității și securității regionale și globale, în combaterea terorismului internațional, acționând în conformitate cu Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019″, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

Alte subiecte discutate la ședința CSAT:

  • A fost avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. „Prin dotarea Forțelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8×8, se asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice”, menționează Președinția.
  • A fost aprobat Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităților în domeniu – „Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunităţii Naţionale de Informaţii, în cooperare cu factorii prevăzuţi de lege să primească informații pentru stabilirea priorităților informative naționale, identificate pe baza evaluării amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților privind securitatea națională, precum și a oportunităților de promovare a intereselor naționale.”
  • Membrii Consiliului au fost informați cu privire la stadiul îndeplinirii Planului de acțiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia.
  • A fost analizat şi aprobat Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 – septembrie 2017). Consiliul a constatat că instituţiile româneşti, în perioada de referinţă, au pus în aplicare sancţiunile adoptate la nivelul Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene și stabilite la nivel național, prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: