Croaţia / Rezultatele parţiale indică victoria dreptei în alegerile generale - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Croaţia / Rezultatele parţiale indică victoria dreptei în alegerile generale

9 noiembrie, 2015

Supporters of Croatian Democratic Union (HDZ) wave national and HDZ flags during an election rally at Arena in ZagrebFormaţiunea politică de dreapta HDZ pare să fi câştigat alegerile generale organizate duminică în Croaţia, potrivit primelor date furnizate de Biroul electoral citate de BBC.

Primele rezultate parţiale anunţate luni arată că 27% dintre alegători au votat HDZ, partidul având în acest moment 60 de locuri dintre cele 151 care compun Parlamentul. Formaţiunea social-democrată de guvernământ are asigurate 55 de locuri în Parlament. Liderii social-democraţi sunt convinşi că rezultatul final va fi mult mai strâns. Formaţiunea care va înclina balanţa constituirii unui nou guvern pare a fi formaţiunea plasată pe locul 3, MOST, creditată acum cu 17 locuri în parlament şi care poate contribui decisiv la formarea unei majorităţi de 76 de voturi.

MOST, partid fondat în urmă cu 3 ani, a militat în campanie pentru reforma sectorului public, supradimensionat în Croaţia, şi pentru îmbunătăţirea climatuluin economic al ţării.


Alegerile din Croaţia au fost organizate la 2 săptămâni după cele din Polonia, acolo unde tot dreapta s-a reîntors la guvernare, după 8 ani de opoziţie.

Criza migraţiei a constituit una dintre principalele teme de campanie electorală în Croaţia, stat traversat de aproximativ 300.000 de migranţi în ultimele 2 luni. Abordarea tolerantă a premierului social-democrat Zoran Milanovic a contribuit decisiv la imaginea bună a partidului său, determinând o creştere în sondajele de opinie.

Principalul competitor, HDZ, partid fondat de Franjo Tudjman, primul preşedinte al Croaţiei, s-a distins printr-o abordare mai radicală, militând în campanie pentru controlul strict al migraţiei şi pentru implicarea armatei în acest proces.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiştii consideră că, în urma acestor alegeri, în situaţia în care HDZ va fi principala formaţiune de guvernământ, Croaţia va urma exemplul Ungariei şi va începe construirea unui gard la graniţa cu Serbia.


O asemenea mişcare va complica situaţia din statele aflate mai la sud pe ruta migraţiei- Serbia şi Macedonia.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr