duminică

28 aprilie, 2024

1 august, 2023

Zagreb și Kiev au ajuns la un acord privind folosirea porturilor croate de la Dunăre în vederea exportării cerealelor ucrainene, a anunțat luni ministrul de Externe Dmitro Kuleba, în urma unei întâlniri cu omologul său Gordan Grlic-Radman.

„Am convenit asupra posibilităţii folosirii porturilor croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică în transportul cerealelor ucrainene”, anunţă Kuleba, potrivit site-ului Guvernului ucrainean, citat de News.ro.

„Acum vom lucra să construim cele mai eficiente rute către aceste porturi şi să profităm cât mai mult de această oportunitate”, a adăugat ministrul.


„Fiecare contribuţie la deblocarea exporturilor (cerealelor ucrainene), fiecare ușă deschisă este o crontribuţie reală, eficientă la securitatea alimentară mondiale. Sunt recunoscător Croaţiei pentru ajutorul său contructiv”, a mulțumit şeful diplomaţiei ucrainene.

Kievul face acest anunţ după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, mediat de Turcia şi ONU.

Ucraina caută variante după ce Rusia s-a retras din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră

După retragerea Rusiei din, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a declarat ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, la televiziunea publică din Ucraina, transmite News.ro.

Teoretic, cu acordul României și Bulgariei, este posibil ca navele cu cereale din Ucraina să poată ieși din porturile ucrainene direct în apele teritoriale ale vecinilor săi și să evite apele internaționale patrulate de nave rusești. Problema o constituie prima parte a călătoriei, prin apele teritoriale ucrainene.


„Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a arătat ambasadorul Vasil Bodnar ce consecinţe are ieşirea Rusiei din acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră a fost un acord încheiat în iulie anul trecut şi intermediat de ONU şi Turcia, care ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele pe Marea Neagră, din trei porturi, folosind un coridor securizat. Rusia a anunţat luni că iese din acest acord.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: