joi

9 mai, 2024

26 iulie, 2023

Comisia Europeană anunță că platforma de coordonare cu Ucraina, Moldova și cele cinci state membre din prima linie, continuă să lucreze la soluții pentru facilitarea exporturilor Ucrainei.

Miniștrii agriculturii din UE au discutat marți, fără să ajungă la o concluzie în privința importurilor agricole ucrainene, despre situația piețelor agricole și au luat notă de informațiile furnizate de Comisie.

Miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au cerut prelungirea măsurilor preventive ale UE asupra anumitor produse din Ucraina după 15 septembrie, solicitând derogări specifice în cadrul planurilor strategice naționale.


Solicitările încălcă regulile comerciale comune ale UE, dar cele 5 state est europene susțin că cererile sunt necesare deoarece produsele ucrainene – acum blocate încă o dată de Rusia de la ruta lor tradițională de export prin Marea Neagră – îi afectează grav pe fermierii lor.

Germania și Franța cer însă dovezi: monitorizarea capacităților de stocare din statele membre învecinate cu Ucraina, pentru a spori transparența privind stocurile.

Cum de cerealele ucrainene au rămas în estul Europei

După invazia Rusiei în Ucraina și după blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, anul trecut, țările din estul UE – Polonia, România și, într-o mai mică măsură, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – s-au văzut inundate cu volume fără precedent de cereale ucrainene.

Motivele sunt surprinzător de simple: în ciuda războiului, comerțul cu cereale rămâne condus de piață și, ca în cazul oricărei mărfuri, lucrurile mai ieftine găsesc cumpărători. Cerealele ucrainene sunt ieftine – dar numai dacă sunt transportate pe mare sau pe distanțe terestre relativ scurte. În acest context, traderii au adus cereale ucrainene peste graniță și le-au vândut intermediarilor locali, fermierii europeni trezindu-se că cererea pentru produsele lor a scăzut dramatic.


Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia cer prelungirea interdicției de import cereale spunând că situația se repetă anul acesta din cauza dispariției acordului de export cereale prin Marea Neagră.

Cererile au fost respinse de miniștri din Germania, Franța și Spania, care au amintit că cele 5 state au primit compensații de la UE pentru pierderile suferite de fermieri.

Polonia cere, în numele celor 5, subvenții europene pentru transport cereale

Din perspectivă poloneză, est-europenii ar renunța la blocaj dacă Bruxelles sau alte țări UE vor subvenționa transportul cerealelor pe la ei prin țară. „Comisia Europeană are întotdeauna finanțare pentru atât de diferite multe lucruri, așa că poate găsi și bani pentru a subvenționa transportul”, a spus ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de Politico.

„Polonia este un mare susținător al Ucrainei – nu cred că cineva se îndoiește de asta. Dar în privința cerealelor, acest sprijin ar trebui să fie asumat de toate țările, nu doar în Polonia sau alte țări de graniță”, afirmă oficialul polonez.

Marea întrebare care planează la Varșovia asupra ministrului Telus este cine a importat de fapt cereale ucrainene în Polonia – opoziția acuzând că înalți oficiali guvernamentali polonezi au creat singuri problema producătorilor, încurajând companiile să profite de prețurile mai mici și să aducă cereale ucrainene în țară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: