vineri

19 aprilie, 2024

28 octombrie, 2021

USR face apel la comisarii europeni pentru Energie și Pact Verde, pentru a rezolva situația din Timișoara, unde compania germană E.On a refuzat un nou contract de furnizare de gaze naturale pentru asigurarea încălzirii locuitorilor, spitalelor și instituțiilor publice. UE trebuie nu doar să prevină întreruperea alimentării cu gaze din state terțe, precum Rusia, precizează europarlamentarii USR, ci și să garanteze că „nicio companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităților individuale”.

Compania E.On Gaz a anunţat pe 22 octombrie că a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul cu Colterm, firma ce asigură încălzirea celor peste 50.000 de gospodării, a spitalelor, școlilor și celorlalte instituții publice din Timișoara. Ulterior, a refuzat să reia livrările și să accepte un acord pentru reglementarea situației.

Primarul Dominic Fritz spune că miercuri la prânz s-a ajuns la o înțelegere între administrația locală și furnizorul de gaze, însă acesta s-a răzgândit după numai câteva ore.


O altă companie, OMV Petrom, a acceptat miercuri să ajute Timișoara pentru cel puțin o săptămână, dar nu a putut livra peste noapte gazele naturale necesare, așa că orașul a rămas încă o noapte fără căldură.

Ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu susține că răspunderea pentru spitalele timișoreneși locuitorii rămași fără căldură aparține primarului Dominic Fritz, deși cel care a lăsat orașul Timișoara cu datorii uriașe către E.ON este fostul primar liberal Nicolae Robu. Actuala administrație are o datorie de 12 milioane de lei către E.ON, după ce a preluat mandatul cu o datorie de 340 de milioane de lei (sfârșitul anului 2020).

Ultimul stadiu al negocierilor pentru reluarea livrărilor de gaze naturale pentru Colterm, relatate de primarul Dominic Fritz:

„Aseară la ora 18 am fost informat telefonic de către furnizorul de gaz cu care ajunsesem, cu sprijinul ministrului energiei, la o înțelegere pentru un contract temporar că nu mai dorește să semneze acest contract. Asta după ce pe la ora 12.30 se agrease soluția temporară și și stabilisem că o putem comunica public.


Am luat imediat legătură cu un alt furnizor cu rugămintea insistentă de a prelua furnizarea de gaz încă din seară de ieri, ca să nu îndure timișorenii încă o noapte în frig și ca să ne putem ține de cuvânt cu termenul agreat și anunțat.

Au urmat 6 ore în care s-a încercat din răsputeri parcurgerea tuturor pașilor legali pentru reconectare, însă după miezul nopții am fost informat de către furnizor că, din păcate, abia azi se va putea finaliza procedura.

Primăria a virat 5 milioane lei în contul Colterm și așteptăm să cumpărăm gaz cu plata în avans. Știu că situația este dramatică, frustrantă și înfiorătoare pentru toți cei afectați și nu există cuvinte să schimbe acest lucru. Îmi pare nespus de rău pentru toți cei care au de suferit acasă și în spitale. Vă asigur însă că încercăm prin toate mijloacele posibile și imposibile să readucem normalitate și siguranță în această criză.

Fac încă o dată un apel la furnizori să arate disponibilitate și umanitate pentru a alimenta Timișoara cu gaz.”

Apelul europarlamnetarilor USR către comisarii pentru Energie și Pact Verde

În contextul crizei energetice și al relației USR cu Cabinetul demis al lui Florin Cîțu (care nu a distribuit fonduri și primăriilor cu edili USR atunci când a alocat administrațiilor locale un miliard de lei din Fondul de Rezervă), formațiunea s-a adresat comisarilor pentru Energie și Pact Verde, invocând Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de salvgardare a securității aprovizionării cu gaze.

În afară de prevenirea întreruperii livrărilor din state terțe, precum Rusia, UE trebuie să garanteze că nici o companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităților individuale, precizează apelul USR:

„Reprezentanții USR în Parlamentul European cer comisarilor europeni pentru energie și Pactul Verde să intervină rapid pentru ca orașului Timișoara să i se asigure securitatea energetică.

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a transmis, la inițiativa eurodeputatului Vlad Gheorghe, o scrisoare către comisarii UE pentru energie, Kadri Simson, și cel pentru Pactul Verde, Frans Timmermans, prin care le atrage atenția asupra stării de urgență energetică în Timișoara datorită opririi livrărilor programate de gaz către operatorul întregului lanț de termoficare al orașului Timișoara. Această situație este contrară acordului anterior dintre autoritățile municipale și furnizorul de gaz.

Decizia unilaterală a E.ON Gaz România de a opri furnizarea de gaz contravine principiilor Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de salvgardare a securității aprovizionării cu gaze.

UE trebuie să depună toate eforturile pentru a preveni întreruperea gazului de la furnizorii din țări terțe, cum ar fi Rusia dar ar trebui să garanteze, de asemenea, și că nici o companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităților individuale.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: „Acest lucru lasă fără să încălzire întreaga populație a Timișoarei, inclusiv entitățile de importanță critică, precum spitalele, căminele de bătrâni, școlile și grădinițele. De aceea este nevoie de o intervenție rapidă și de sprijin european, cu atât mai mult cu cât criza energetică nu afectează doar România și trebuie să fim pregătiți pentru eventuale cazuri similare”.”

Cazul Timișoara, unul dintre subiectele campaniei PNL împotriva USR

PNL a publicat miercuri pe site-ul său oficial de Youtube un clip în care primarul Dominic Fritz este acuzat de incompetență și este catalogat drept responsabilul crizei prin care trece acum Timișoara.

Din 1990, Nicolae Robu (PNL) este primarul cu cei mai mulți ani la conducerea executivului din Timișoara – a avut două mandate, din 2012 până în 2020.

Din 2013, Colterm a acumulat datorii de 320 de milioane de lei.

În România, alte 26 de localități cer Guvernului fonduri pentru a reuși să depășească problemele apărute după explozia prețurilor la energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: