joi

25 aprilie, 2024

24 august, 2015

A handout picture taken and released onCriza refugiaţilor urmează să fie abordată luni la reuniunea consacrată intensificării violenţelor în Ucraina.

Reuniunea a fost convocată la Berlin de către cancelarul german Angela Merkel, la aceasta participând preşedinţii Franţei şi Ucrainei, dar de la care preşedintele Rusiei va lipsi, relatează AFP.

Angela Merkel îl primeşte la Cancelarie pe François Hollande, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), şi vor discuta despre criza refugiaţilor în Europa. O oră mai târziu, celor doi li se va alătura Petro Poroşenko, după care vor avea loc o scurtă conferinţă de presă, la ora 16.45 GMT (19.45, ora României) şi o cină de lucru.


Obiectivul oficial al acestei întâlniri este „situaţia în Ucraina şi situaţia punerii în aplicare a măsurilor acordurilor de la Minsk”.

Kievul ar vrea să prezinte reuniunea ca dovadă că „Franţa şi Germania sunt în aceeaşi barcă cu noi”, potrivit unei surse diplomatice. Parisul respinge însă „vreo bătălie diplomatică împotriva Rusiei”.

Întâlnirea bilaterală dintre Merkel şi Hollande, dinaintea reuniunii cu Poroşenko, va atinge criza din Ucraina doar tangenţial, în contextul în care subiectul refugiaţilor s-a impus în agenda europeană în ultimele săptămâni.

Germania şi Franţa presează pentru noi reglementări europene

Germania şi Franţa sunt hotărâte să preseze pentru promovarea unor politici unitare în domeniile migraţiei şi securităţii. Ultimul subiect este consecinţă a atacului produs vinerea trecută în trenul de mare viteză Amsterdam-Paris, iar primul este efect al presiunilor la care este supusă Europa de valul de migranţi de proporţii similare celui de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.


Berlinul, în special, scrie publicaţia britanică The Guardian, este decis să insiste pentru obligativitatea sistemului de redistribuire al migranţilor în toate statele UE, chiar dacă solicitarea a fost respinsă în vară, la summitul liderilor UE din iunie.

Comisia Europeană, scrie Guardian, va propune liderilor europeni aprobarea unui sistem permanent de schimburi de refugiaţi în regim de urgenţă.

În cazul unui nou refuz în chestiunea migranţilor, Germania a anunţat că plănuieşte să reintroducă controalele pentru toţi cei care doresc să-i treacă frontiera naţională.

Propunerea formulată de Bruxelles în mai, ca toate statele europene să împartă obligatoriu întreţinerea migranţilor sosiţi în Europa a fost respinsă de Spania şi de majoritatea statelor Est-Europene, inclusiv de România. La summitul din iunie, liderii naţiunilor europene au discutat în contradictoriu până la 03.30 dimineaţa şi nu au ajuns la consens.

De atunci, Grecia, Italia şi o parte a statelor balcanice sunt asaltate de migranţi.

(Citiţi şi: „Criză umanitară – weekend cu număr record de refugiați. Gaze lacrimogene la granița Macedoniei, manifestații extremiste în Germania, Italia și Grecia sunt copleșite”)

Germania estimează numărul solicitanţilor noi de azil la 800.000 de oameni în 2015, de 3 ori mai mulţi decât cei înregistraţi în 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: