duminică

19 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 august, 2022

Banca centrală a Chinei a redus dobânzile la împrumuturile ipotecare, cu 1,5 puncte procentuale, cea mai de amploare reducere din istorie, în încercarea de a atenua criza imobiliară care a paralizat piața construcțiilor, potrivit BBC.

A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu dificultăți suplimentare, politica sa de zero-toleranță la COVID afectând încrederea consumatorilor și a investitorilor.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a redus rata creditelor ipotecare pe cinci ani la 4,2%, nivel care va înlesni plata ratelor pentru numeroși debitori chinezi. Iris Pang, economist ING Bank, a precizat că mișcarea face parte dintr-un efort mai amplu de susținere a industriei imobiliare.


„În același timp, unele guverne locale au început să împrumute dezvoltatorilor imobiliari pentru a continua construcția de locuințe nefinalizate”, a precizat ea într-o notă transmisă investitorilor.

Analiștii estimează că criza imobiliară din China a șters peste un trilion de dolari din valoarea sectorului anul trecut.

Vânzările de case în China au scăzut 11 luni la rând, potrivit datelor oficiale, cel mai slab rezultat de la sfârșitul anilor 1990.

Finanțele precare ale mai multor dezvoltatori i-au forțat să oprească lucrările la proiecte vândute deja. Drept răspuns, clienții care plătesc credite aferente locuințelor achiziționate, dar nefinalizate, au amenințat cu boicotarea băncilor.


China are o prognoză oficială de creștere de 5,5% din PIB pentru acest an, însă experții sunt sceptici în legătură cu atingerea acestui obiectiv, având în vedere problemele de pe piața imobiliară, dar și cele generate de impunerea de noi restricții pentru prevenirea răspândirii COVID.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: