duminică

5 mai, 2024

25 aprilie, 2014

Conducerea executivă a OAO Gazprombank se pregăteşte pentru posibile sancţiuni americane. Gazprombank, care este a treia institiţie financiară a Rusiei ca importanţă, este convinsă că se află pe a treia lista a companiilor ruse împotriva cărora administraţia Obama va introduce sancţiuni, au declarat joi pentru Bloomberg, două surse din interiorul băncii.

Gazprombank este o potenţială ţintă, a confirmat sub protecţia anonimatului un oficial american pentru Bloomberg, care a menţionat că pe această listă s-ar afla şi Vnesheconombank (VEB).

Contactaţi de Bloomberg, purtătorii de cuvânt ai celor două bănci ruse au refuzat să comenteze informaţia.


Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că SUA şi aliaţii săi au pregătit sancţiuni suplimentare împortiva Rusiei, dacă criza din Ucraina se va intensifica.

Conform unui oficial al Trezoreriei americane, Rusia este conştientă de amploarea măsurilor care pot fi adoptate împotriva sa dacă acordul de la Geneva, încheiat săptămâna trecută, nu este pus în practică.

Conform secretarului Trezoreriei, Jacob J. Lew, viitoarele sancţiuni împotriva Rusiei vor viza persoane, instituţii financiare, domeniul energiei şi cel al apărării.

“Din rândul celor mai importante instituţii financiare, VEB şi Gazprombank par cele mai probabile ţinte”, a declarat şi Tim Ash, economist londonez, specializat în pieţe emergente la Standard Bank Group Ltd.


Tim Ash a explicat şi alegerea “ţintelor”: “VEB are o importanţă sistemică pentru guvernul rus iar Gazprombank este un finanţator foarte important pentru Gazprom.”

Războiul capitalurilor

Sancţiunile deja impuse Rusiei au determinat devalorizarea rublei şi retrageri de capital massive. Economia Rusiei este în prezent la cel mai scăzut nivel de la încetarea Războiuluii Rece, aproape de recesiune.

Premierul Dmitry Medvedev declara săptămâna trecută că guvernul pe care îl conduce s-a protejat împotriva efectelor “măsurilor neprietenoase” adoptate după anexarea Crimeei.

Aceste măsuri nu au avut însă efect asupra bursei de la Moscova, rubla şi bondurile ruseşti având de suferit: indexul Micex a scăzut miercuri cu 2,2 procente, cu o scădere totală de la începutul anului de 13,5%, în ultimele 3 luni şi jumătate şi rubla devalorizându-se cu 8% faţă de dolar.

Agenţia Standard&Poors a retrogradat ratingul de ţară al Rusiei la BBB-. Directorul executiv al Citigroup Inc. şi-a anulat participarea la un summit economic pe care Vladimir Putin îl va găzdui luna viitoare, la St.Petersburg.

Sancţiuni adiţionale care vor fi adoptate de SUA şi UE, care se referă la îngheţarea bunurilor unor persoane şi instituţii, sunt inevitabile dacă preşedintele Vladimir Putin insistă în escaladarea conflictelor regionale sau nu pune în practică acordul de la Geneva, au declarat oficiali guvernamentali americani.

Ameninţările preşedintelui Putin şi avertismentele secretarului de stat Kerry

Este puţin probabil ca noile sancţiuni să fie anunţate înainte de întoarcerea preşedintelui american din turneul pe care îl efectuează în Asia, programată pentru 29 aprilie, dar acestea pot şi anunţate în acest sfârşit de săptămână dacă implicarea Rusiei va genera escaladarea tensiunilor din estul şi sudul Ucrainei. Declaraţia a fost acordată Bloomberg de oficiali americani care nu au dorit să fie citaţi.

Vladimir Putin a avertizat miercuri Ucraina să înceteze “represaliile” la adresa separatiştilor şi a anunţat noi exerciţii militare la graniţa cu Ucraina.

Secretarul de stat John Kerry a replicat joi seara, spunând că preşedintelui Vladimir Putin îi expiră perioada până la care ar trebui să pună în practică prevederile acordului de la Geneva.

John Kerry a spus că “Rusia foloseşte tunurile şi forţa gloatei” pentru a-şi impune voinţa în Ucraina. “Dacă Rusia va insista în direcţia asta o să constate că nu face o simplă greşeală, ci o greşeală foarte costisitoare”, a declarat miercuri John Kerry.

Amplitudinea sancţiunilor economice adoptate până în present s-a demonstrate atunci când SUA au cerut Visa Inc. şi MasterCard Inc. să blocheze serviciile furnizate Băncii Rossia.

Cine sunt Gazprombank şi VEB

Gazprombank a fost înfiinţată în 1990, cu scopul de a finanţa activitatea Gazprom. Banca, la care Gazprom deţine 36% dintre acţiuni, şi-a diversificat în timp activitatea, având acum în portofoliu 45.000 de companii.

Gazprombank a încercat să intre pe piaţa britanică în 2012, dar şi-a retras cererea de licenţă pentru sectorul bancar britanic după ce Autoritatea Financiară a avertizat că nu va emite acestă licenţă dacă nu i se furnizează date suplimentare în legătură cu acţionarii.

VEB, cu active evaluate la 83 miliarde dolari, a fost, între 2008-2009, agentul guvernamental însărcinat cu salvarea companiilor ruseşti aflate în faliment. Banca a mai cumpărat în aceeaşi perioadă titluri de stat pentru a susţine piaţa financiară internă.

VEB, care deţine şi ea 10,2% din Gazprombank, a împrumutat 7,4 miliarde dolari companiilor ruse implicate în construcţia satului olimpic de la Soci. În decembrie 2013, VEB a extins cu doi ani perioada de graţie pentru împrumuturi în valoare de 6,7 miliarde dolari destinate edificării a 20 de proiecte olimpice. Cel mai mare credit, aproximativ 2 miliarde de dolari, a fost acordat companiei de construcţii deţinute de miliardarul Vladimir Potanin.

Rusia, în faţa unui Big Bang financiar

Senatorul republican Bob Corker, membru de vază al comitetului senatorial pentru Afaceri Externe, aflat în această săptămână în vizită în Ucraina, a solicitat impunerea rapidă de noi sancţiuni împotriva sistemului bancar rusesc, pentru a creşte presiunea asupra preşedintelui Vladimir Putin.

În perioada în care administraţia americană studiază o paletă largă de sancţiuni împotriva Rusiei, senatorul Bob Corker este de părere că măsurile împotriva indivizilor sau instituţiilor financiare sunt mai eficiente decât cele care ar viza ramuri industriale întregi.

“SUA sunt interesate să obţină un Big Bang financiar, care să-i afecteze în primul rând pe apropiaţii lui Vladimir Putin. Ţintind Gazprombank ar putea avea un efect devastator pentru preşedintele Rusiei”, a declarat pentru Bloomberg William Browder, fondatorul Hermitage capital Management Ltd.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: