26 septembrie, 2020

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul aurului peste 2.000 de dolari / uncie.

Așa încât, este posibil ca producția minieră de aur să fi ajuns deja, în 2020, la pragul denumit „peak gold” , adică nivelul maxim care poate fi atins într-un an, potrivit unora dintre experții din domeniu, citați de BBC.


Producția totală de aur a fost în 2019 de 3.531 de tone, cu 1% mai puțin decât în 2018, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (World Gold Council, WGC).

Iar maximele istorice ale aurului cresc tot  mai mult  de la criză  la  criză.


Aurul nu este o marfă la fel de volatilă ca petrolul, iar producătorii de aur sunt mai solidari decât cei de petrol, astfel că producția de aur este menținută la niveluri relativ stabile, pentru a nu adăuga încă o varfiabilă de piață, la cele legate de evoluția piețelor financiare.

Rezervele de aur sunt pe sfârșite?


Ar mai fi rămas de extras  rezerve de  circa 50.000 de tone de aur, adică aproape 20% din cât s-a scos din pământ până acum (190.000 de tone), potrivit datelor US Gelogical Survey despre rezervele de aur, citate de BBC.

„Producția s-a plafonat și este probabil să ia o traiectorie descendentă, dar nu neapărat dramatică”, spune Ross Norman de la MetalsDaily.com

„Deși aprovizionarea dinspre mine ar putea scădea ușor în următorii ani, pe măsură ce rezervele existente sunt epuizate, iar noile descoperiri importante sunt tot mai rare, ideea că producția de aur și-a atins vârful este ușor prematură”, a spus Hannah Brandstaetter, un purtător de cuvânt al Consiliului Mondial al Aurului.

La rezervele amintite mai sus (rezervele sunt cantitățile de aur care poate fi extras profitabil la prețul actual)   se adugă resursele – aurul care are potențialul de a fi extras, după cercetări suplimentare sau la un preț mai mare.

Altfel spus ar mai fi noi cantități de aur de extras, cu tehnologii noi și la prețuri mai mari.

Cele mai mari surse de aur din lume

Cea mai mare sursă de aur din lume este Bazinul Witwatersrand din Africa de Sud, care a dat până acum circa 30% din aurul extras. Alte surse mari de aur sunt mina Mponeng (Africa de Sud), minele Super Pit și Newmont Boddington (Australia), mina Grasberg (Indonezia) și minele din Nevada (SUA).

În prezent, China este țara care produce cel mai mult aur, iar Canada, Rusia și Peru sunt producători majori.

Cea mai mare companie de minerit în aur este Nevada Gold Mines, controlată de Barrick Gold., care produce circa 3,5 milioane de uncii pe an (o uncie de aur are 31,1034768 grame)

Deși sunt găsite noi mine de aur, marile descoperiri și depozite sunt din ce în ce mai rare. Așadar, majoritatea producției actuale provine din minele vechi, exploatate în ultimele decenii.

În plus, costurile cu extragerea metalului prețios sunt foarte mari, fiind nevoie de multe mașinării și foarte multă expertiză, dar și de distrugerea unor zone mari, în subteran și la suprafață.

Acum, 60% din operațiunile miniere aurifere din întreaga lume sunt de suprafață.

În lume au mai rămas puține teritorii neexplorate, cu potențial pentru descoperiri promițătoare. Întâmplător sau nu, aceste zone sunt și instabile politic, precum Africa de Vest.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: