fbpx

La obiect

Scădere îngrijorătoare a producției industriale

România a consemnat în luna mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, acest rezultat a… Mai mult

13.07.2021

Analiză

Importurile duduie mai tare ca economia: Deficitul comercial la 5 luni, deja 4% din PIB. Sectorul mașini s-a întors pe minus în aprilie

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro sau 4% din PIB-ul pe 2021,… Mai mult

12.07.2021

Analiză

Veniturile populației au ajuns la 2.000 de lei/lună/persoană – cum au evoluat până aici câștigurile și cheltuielile unei gospodării

Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2021 arată că veniturile gospodăriilor populației au crescut cu 7% în termeni nominali față de același trimestru din… Mai mult

12.07.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății – 400 de mil. euro pentru repararea platformei electronice a Casei și transformarea ei într-un sistem eHealth, prin adăugarea unor module

Aproximativ 400 milioane de euro din PNRR vor fi dirijați pentru digitalizarea Sănătății, pentru componentele unui sistem integrat eHealth ce va viza platforma electronică  a… Mai mult

11.07.2021

Cristian Grosu / Președintele nostru este bolnav

de Cristian Grosu , 14.7.2021

Proiectul România Educată – realizat la Cotroceni timp de 6 ani de zile și asumat miercuri printr-un memorandum de către guvern – poate fi întors pe toate fețele, poate fi contestat sau ridicat în slăvi, punctual sau în ansamblu.

El are, însă, un cusur fundamental, care-l va face pur și simplu inaplicabil în ansamblu și pe termen lung (adică strategic) – așa cum au murit și mor de 30 de ani pe bucățele toate strategiile românești indiferent de domeniu:

Proiectul este ”pe persoană fizică”. Iar persoana fizică este cetățeanul Klaus Iohannis:

Poza actualului președinte apare de nu mai puțin de 16 ori în primele 55 de pagini ale Proiectului România Educată – după care frecvența fizionomiei prezidențiale scade  – fără să dispară cu totul – spre finele celor 140 de pagini.

Or, un asemenea tur de forță al egocentrismului prezidențial e greu de crezut că va face prozeliți sinceri în lumea politică și că va câștiga angajamentul decidenților din toate partidele pentru a-l continua:

Cu reflectorul pus pe fizionomia prezidențială și Nu pe sistemul de Educație, nici măcar prietenii președintelui nu vor lua proiectul în serios.

Prietenii președintelui: n-am văzut, în ultima săptămână – cât Președinția a anunțat ”consultările” și  ”pactul”, adică un consens politic de neabătut – măcar 2-3 experți în Educație care să susțină proiectul, care să-l explice și care, prin forța competenței lor, să-l crediteze.
Asta în condițiile în care, mai vechiul proiect al Educației – cel elaborat tot la Cotroceni sub comanda lui Traian Băsescu – se bucura și de susținerea experților și de un angajament mai ferm și mai vocal al celorlalte partide politice care promiseseră continuarea lui: era acolo o echipă și niște discuții, nu ”de vară”, nu de luna iulie, ca acum, ci argumentate și cu atenția publică ascuțită cât poate fi ea de ascuțită în România.

(Citiți și:”În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele”)

Trecerea pe persoană fizică a unui proiect esențial pentru România – dar împănat cu poze a la Ceaușescu, n-are cum să-i asigure combustia de angajament politic și public pe care-l cere anvergura problemei din Educație.
Și tare mă tem că avem și aici de-a face cu rescrierea configurației de lideri ai PNL – căci, dacă toamna trecută speram că avem 4 ani fără alegeri și ne putem concentra pe țară, iată că încă suntem în pline alegeri.

Sunt 2-3-5 ani, nu mai știu, de când am văzut la o televiziune tabloidă un psiholog explicând de ce o vedetă din impresariatul de fotbal își pavoazase pereții sufrageriei cu poze cu ea însăși nud. Nu mai rețin explicația, dar mi-a rămas în minte informația: era vorba, totuși, de sufrageria vedetei – loc personal – unde ai voie să-ți marchezi teritoriul. În cazul președintelui Iohannis, avem nevoie de o altă explicație.

(Citiți și:”Cristian Grosu / Pentru niște cititori: Tristețea optimistă a unui proiect național. Un mesaj către leadership-ul acestui început de deceniu”)

Proiectul pentru Educație va mai fi dezbătut în următoarele luni – cu bune și rele – o să ascultăm ce zic, dacă o să zică ceva, și niște experți, guvernul Cîțu va improviza, pe ici pe colo, ceva legislație de modificare, se vor agita niște ape – nimic nou, de 25 de ani se tot experimentează în Educație, eu ca părinte n-am fost niciodată sigur cum vor da copiii mei în anul următor examenele de trecere de la un ciclu scolar la altul:

Problema e că Proiectul Educației pleacă cu stângul sub aspectul convingerii publice și politice să adune adepți, că pare o mișcare de marketing prea grosieră ca să fie luată în serios, că momentul lansării – luna iulie, cu vacanțe și tot tacâmul – îi discreditează buna credință, așa cum o discredita pe a lui Liviu Dragnea, atunci când proiectele – tot pe persoană fizică – erau strecurate între Crăciun și Anul Nou.

Sper din toată inima să mă înșel – dar am mai văzut cum un Proiect, ba chiar un Pact, pe Educație, a fost măcelărit imediat ce făcătorii săi n-au mai fost la putere.

De fapt, 2 lucruri sper: eu să mă înșel, iar președintele să se odihnească și să vindece de sine însuși.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.7.2021

2 comentarii

 1. impartial
  15.7.2021, 11:52 am

  Ha,ha,ha…Tarziu v-ati dat seama.Era evident din momentul aruncarii paltonului pe capota masinii pe aeroportul din Paris.
  De fapt acest program Romania Educata este , dupa parerea mea , o maculatura. Nu are nicio valoare . Au inceput sa apara si critici de substanta .( vezi profesorul Miclea ).
  In rest numai de bine.

 2. Caliman Eugen
  15.7.2021, 11:46 pm

  1.Din punctul de vedere al “imaginii” care conteaza mult in viata politica, autorul are perfecta dreptate!
  Din pacate, “personalizarea” proiectului “Romania educata” ar fi de inteles, daca acesta ar fi intradevar altceva, decit o MACULARURA “STRATEGICA” CARE-SI VA DUCE SOMNUL DE VECI, IMPREUNA CU TOATE CELELALTE 56 DE STRATGII NATIONALE PE DOMENUL BUGETAR SI ECONOMIC, irealizabile in lipsa proiectului de tara!Specialistii in economie au realizat acele strategii extrem de valoroase, dar in lipsa institutiei de sinteza si constructie PROGRAMATICA – care este Presedentia, ele sint irealizabile.
  2.Lipsit de calificare economica, profesorul de fizica nu poate “produce” decit ceeace-i pun in brate consultantii economici, “cronic amatori”, de la nivelul prezidential!
  Este vorba de necesarul de consultantii economici in “dezvoltarea economica rapida” in epoca globalizarii. iar nu de profesori sau academicienii micro si macroeconomiei, care nu dispune de tehnici si instrumente de dezvoltare economica rapida, caracteristica unei noi stiinte economice a dezvoltarii!
  Cercetarea economica fundamenrtala, care sa conduca la construcrtia unui PROIECT DE TARA creat de presedentie conform promisiunilor de acum 4 ani, este inexistenta la nivelul institutiei prezidentiale, incit nu putea decit sa produca un avorton “strategic”:Romania Educata!
  3.Daca exista nivelul de calificare economica a “dezvoltarii”, caracteristic necesitatiilor Romaniei, PROIECTUL DE TARA prezidential “incorpora” strategiile fundamentale economice si bugetare si le crea instrumente si tehnici de realizare OPERATIONALA de acum 3 ani!
  Daca proiectul de tara s-a dezumflat din lipsa specialistilor in “DEZVOLTAE ECONOMICA”, care sa conexeze strategiile aratate cu decolajul economic si industriasl al proiectului (facindu-le realizabile material si financiar), iata ca Presedentia a venit cu gogorita educatiei!Ca sa vine si el cu cava dupa doua legislaturi de ABSENTA!
  Fara un proiect de tara care sa asigure o crestere economica-industriala majora, de cca. 4-5 la suta anual, educatia ramine la fel de bolnava din lipsa de sustinere materiala si financiara si directie de evolutie, care sa faca concret radiografia necesitatilor de pregatire a fortei de munca si modalitatile reale de realizare!
  4.Analistii si specialistii presedentiei sint asi in cercetare si articole economica constatative, dar nuli la capitolul proiecte nationale de rezolvare a problemelor economice si sociale grave si insolubile, pe care le publica sistematic…
  Inca odata, Presedentia isi dovedeste nonvaloarea in domeniul economic, cautind sa acopere aceasta impotenta cu un “proiect” la care nu-i nimic de dezbatut sau de realizat…

Lăsați un comentariu


Europa

Decizie / Ungaria va refuza ajutorul UE post-pandemie, dacă el va fi condiționat de abrogarea legii privind LGBT

Iulian Soare

Ungaria nu va accepta bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie, dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea legii care interzice ”propaganda homosexuală”… Mai mult

Stiri

Rectificarea bugetară / Ministerul Educației cere fonduri pentru un plus de 6.000 de rezidenți 

Vladimir Ionescu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Guvernului alocarea, la rectificarea bugetară, a fondurilor corespunzătoare unui număr suplimentar de peste 6.000 de rezidenţi… Mai mult

Stiri

Sectorul 1 are, temporar, încă un operator de salubritate. Salariații Brai-Cata au început ridicarea gunoaielor

Vladimir Ionescu

Sectorul 1 are un nou operator de salubritate, ce va asigura colectarea deșeurilor cel puțin 30 de zile. Contractul, în valoare de 62.900 de lei… Mai mult

Europa

Senatul francez îmblânzește, sub presiunea protestelor, noile restricții propuse de guvern

Iulian Soare

Senatul francez a votat duminică dimineaţa, cu numeroase amendamente, proiectul prin care guvernul propune vaccinarea anti-Covid obligatorie a personalului sanitar şi extinde utilizarea certificatelor medicale… Mai mult

Stiri

Prima floare din România protejată la nivel european ar putea fi Tuberoza de Hoghilag

Vladimir Ionescu

Tuberoza de Hoghilag ar putea fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european, scrie Agerpres. Producătorii din Hoghilag, judeţul… Mai mult

Europa

Scandalul folosirii WhatsApp pentru spionarea unor politicieni cu softul Pegasus: compania acuză producătorul softului

Iulian Soare

Şeful WhatsApp confirmă că softul israelian Pegasus a fost folosit, de cei care au cumpărat acest produs, pentru a sparge conturile de pe această platformă… Mai mult

Europa

Proteste în mai multe orașe din Franța și Italia, față de “didactura sanitară”

Iulian Soare

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă în mai multe orașe din Franța și Italia, țări ce au introdus permisul de sănătate, care condiționează de vaccinare… Mai mult