fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Cristian Grosu / Au început. Cu Mugur Isărescu

de Cristian Grosu , 16.6.2020

Când, în urmă cu vreo lună, atrăgeam atenția (stârnind întrebări și suspiciuni ”în piață” și nedumeriri în mica lume a economiștilor) că BNR a devenit peste noapte – chiar peste noapte –  instituția vedetă periculos de puternică a politicilor de relansare economică, nu-mi închipuiam că trupele se puseseră deja în mișcare.

Mă gândeam că asaltul asupra BNR va veni Nu printr-o chestie cusută cu alță albă (ce mai secret…: că un om cu CV-ul lui Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al Securității); și că în niciun caz nu va începe acum: mă gândeam că or să înceapă pe la căderea toamnei, atunci când pe focul electoral ațâțat și din interiorul și din exteriorul României, va fi turnat gazul BNR.

Articolul de acum o lună (poate fi citit aici: https://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-da-cine-i-frate-isarescu-asta.html )   atrăgea atenția că o nouă superinstituție s-a născut în România:
un BNR care – potrivit conjuncturii internaționale provocate de criză și cutumei pe care au îmbrățișat-o aproape toate statele – nu mai gestionează doar inflația și dobânzile, ci și produce bani și cumpără datorie de stat, într-un moment în care banii se scumpesc de la o zi la alta pe piețe, iar datoria crește de la o oră la alta :

Asta înseamnă că banca noastră centrală devine – atât pentru politicile financiar-bugetare cât și pentru echilibrele macro, cât și pentru finanțarea relansării economiei reale – cam ce e Președinția României pentru politica noastră externă:

O instituție în care liderul e reprezentativ și împotriva căreia se lansează torpile de orice fel – ca asupra oricărei instituții de putere pe care pun ochii cei care vor toate pârghiile de putere.

Iar torpila a venit:  Ziare.com a publicat ieri informația potrivit căreia CNSAS l-a declarat săptămâna trecută, pe 9 iunie, fost colaborator al Securității pe guvernator, iar decizia Consiliului pleacă pentru validarea juridică la Tribunalul București.

De data aceasta e o lovitură adevărată – nu mai e isteria publică finanțată din umbră, dar provocată în spațiul public și întreținută de niște puțoi care voiau și ei să se dea puțin cu Porsche-ul prin sala ”Mitiță Constantinescu”, eventual să joace la păcănele aurul din rezervă ”ca să nu stea fără să producă nimic”.

Lovitura aplicată acum (chiar acum – deși omul e pe funcție de aproape 30 de ani, cu CV-ul și trecutul profesional la vedere) reclamă 4 observații, ale căror combinații capătă o relevanță mai mare decât dosarul de informator al lui Mugur Isărescu:

1, Guvernatorul e împins în problemă exact după încheierea sezonului evaluărilor României de către agențiile de rating (ultima, S&P, pe 5 iunie) și după acordul pe linia de finanțare de 4,5 miliarde de euro cu BCE pe care numai notorietatea și relațiile lui Mugur Isărescu îl puteau obține.

Toate cele 3 agenții care ne-au păstrat ratingul au pus serios în balanță prudența politicilor BNR: o degringoladă în banca centrală ne-ar fi trimis la ”junck” pe toată linia.

2, Odată cu pornirea tiparniței de bani la această scară, e limpede că BNR a devenit o instituție la fel de grea și cu o miză la fel de mare precum a fost Justiția acum 3-4 ani.
Iar structura politică a Consiliului de Administrație, precum și concesiile făcute ani la rând de guvernator pentru a-și păstra funia mai lungă au lăsat în jurul acestuia un gol care va fi dificil de umplut cu oameni nu doar competenți, ci și ”cu coaie”;

3, Care, da, sunt foarte importante – ba chiar mai importante ca în anii trecuți, când BNR nu ajunsese, ca azi, finanțator al economiei, iar butoanele tiparniței nu aveau uriașa importanță de azi. Iar faptul că în jurul guvernatorului foșgăie, decid și înclină balanța într-o direcție sau alta tot oamenii cărora acum 20-25 de ani li se legau tinichele de coadă (cum am scris AICI_LINK) și cu o largă disponibilitate spre compromis politic nu-i o veste bună pentru perioada de asalturi necontenite care vor urma asupra băncii centrale, când va fi nevoie de o rezistență de monolit: cu un guvernator de paie, ceilalți vor fi înghițiți cu tot cu fulgi – admițând că va exista din partea lor o opoziție la capturarea din exterior a politicilor monetare.

(Citiți și: ”Radu Crăciun / Războiul secolului are deja un învingător”)

4, De altfel, independența BNR încă nu e aliniată la standardele pe care le presupune aderarea la euro – iar păpușarii din umbră nu-și permit chiar ce a făcut Viktor Orban în Ungaria, care a subordonat banca centrală la guvern.
În fața unei atare situații, merge și o independență de mucava.

*
Nu știm cum se va sfârși povestea cu dosarul lui Mugur Isărescu: mai e ceva timp până când va decide justiția, se mai discută, se mai amână. Avem, în schimb, 2 certitudini:

Prima constă în faptul că în viitorii 4-5 ani principalele vulnerabilități ale statelor afectate de criza Covid vor veni din gestiunea dezechilibrelor macro, iar războaiele economice tocmai pe acest tărâm se vor și duce, în cazul economiilor emergente. Astfel că anexarea politicilor monetare la structurile de interese de orice fel (din zona politică, din zona bancară, din zona gestiunii echilibrelor etc) reprezintă o miză uriașă în noua tactică de adjudecare a puterii.

Cea de-a doua certitudine e că toți dușmanii guvernatorului și ai BNR din ultimii ani se vor pune în mișcare și vor începe să tragă fiecare spuza pe interesele pe care le reprezintă.

Ambele certitudini o vor configura pe a treia, care ține de politicile executivului:

Nu ne vom descurca prea curând fără tiparnița de bani;
însă guvernul trebuie să gestioneze cu mare grijă dependența economiei de drogul banilor tipăriți, să limiteze această dependență și să țină economia cu fața spre piață. Da, sigur – mai bea omul o bere-două, mai bea o sticlă, două de vin, ba chiar mai rade din când în când o sticlă de whiskey: dar nu devii alcoolic și, mai ales, nu duci economia în sevraj.

Până la clarificarea situației, cursdeguvernare.ro va disocia dosarul de informator al lui Mugur Isărescu de politicile BNR: bruma de echilibru care ne-a mai rămas e încă acolo.
Atenție la gestionarea problemei de la BNR – această instituție care, pentru următorii 4-5 ani va fi crucială pentru finanțarea României: ne-am putea trezi că majoritatea e la unii, iar butonul tiparniței și rata dobânzii vor fi la cine știe cine.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.6.2020

8 comentarii

 1. Dan T
  16.6.2020, 11:04 am

  Sa speram ca alarma va fi inteleasa de actualii guvernanti. Sprijiniti de presedinte s-ar putea sa nu cedeze presiunilor mafiote care stau la panda.

 2. Alex
  16.6.2020, 12:52 pm

  Ruda cu Mugur Isarescu? Verisor, cumnat, nas, nepot? Actionar la podgoriile Dragasani?
  Cine- s cei care au inceput? Tot Oculta Mondiala? Sau agenturili”
  Si ati uitat sa treceti P de la publicitate la inceputul articolului.

  • Cristian Grosu
   16.6.2020, 3:29 pm

   :))) – pentru textul de luna trecută m-au înjurat unii, acum mă înjură ceilalți.
   e bine

   • Dan T
    17.6.2020, 6:00 am

    Interesant ca atacul nu e pe fondul problemei dezbatute ci pe motive de can-can: presupuse relatii de rudenie, legaturi de afaceri etc. Obisnuitele atitudini ale celor vizati de critica din articol.

 3. Dorin Oprea
  16.6.2020, 9:00 pm

  Nu uitați !
  Când se vorbea de pensionarea guvernatorului BNR, PNL, în frunte cu tovarășa Gorghiu au tras sforile pentru ca soțul acesteia, tovarășu ISAR (un puțoi bancher !), să-ia locul dlui acad. Isarescu.

  • Gabriel
   17.6.2020, 10:42 am

   @ Dorin Oprea E important sa folosim orice prilej sa admonestam si sa criticam PNL, sa amintim acum toate problemele pe care le are, sa nu cumva sa le uite cineva. In folosul cui? ca USR, fara aliante si compromisuri nu va ajunge sa reprezinte ceva in Parlament, deci cine profita?

 4. un timisorean
  17.6.2020, 7:45 am

  Excelenta postare. Un foarte bun site. Il voi urmari cu drag

 5. George
  17.6.2020, 12:45 pm

  Am si eu o intrebare. Pe cei care ne toatna acum la noua Securitate (SRI, SIE) cand o sa-i demascam?

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult