Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securități, iar Colegiul instituției a aprobat, săptămâna trecută, nota în care îi este consemnată această calitate, potrivit Ziare.com.
Conform procedurii, Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel București, care ar urma să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, citează Ziare.com din comunicatul emis de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.
Mai multe surse din CNSAS au confirmat pentru Ziare.com că acest punct al comunicatului se referă la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Contactat de Ziare.com, purtătorul de cuvant al Băncii Naționale a României (BNR), Daniel Suciu, a refuzat să comenteze informația, susținând că este o chestiune personală a șefului său, nu una instituțională. Ziare.com a cerut și un punct de vedere din partea șefului BNR, însă acesta nu le-a fost transmis până la publicarea textului.
Ziarul Bursa scria, anul trecut, că avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS, printr-o asociație pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isarescu a colaborat cu Securitatea.
Direcția de investigații a CNSAS a prezentat concluziile verificării în arhive, iar Colegiul a întocmit și votat, săptămâna trecută, nota de constatare trimisă Curții de Apel București pentru a fi confirmata sau infirmată.
În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis după ancheta României Libere că nu poate verifica dacă guvernatorul BNR Mugur Isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică.
Motivul: legea de funcţionare a CNSAS fusese modificată în anul 2008. Între timp, însă, Parlamentul a modificat legea și a decis că se poate cere verificarea persoanei care ocupă funcția de guverator BNR.
Mugur Isărescu, care deține recordul mondial de longevitate în funcția de guvernator al unei bănci centrale (aproape 30 de ani), a fost reconfirmat în funcție de Parlament în iulie 2019.