21 februarie, 2019

Magistrații români vor organiza proteste după model polonez, anunță la RFI judecătorul Cristi Danileț, în contextul noii OUG pe legile justiției.

El spune că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

Cristi Danileț critică recenta OUG pentru legile justiției:


”Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar.

Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”.

Judecătorul precizează că ”nu este grevă, pentru că noi nu milităm pentru drepturi salariale și pentru condiții de muncă, ci este o formă de reacție la ceea ce Parlamentul și Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puțin doi ani de zile cu justiția română, modifică legile într-un mod inacceptabil. În aceste situații, vom asigura, sigur, cei care vom decide în acest sens, vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestați. În rest, vom amâna soluționarea cauzelor, pur și simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situația în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Același lucru l-au făcut și colegii noștri din Polonia, în urmă cu câteva luni de zile și cred că se impun măsuri radicale din partea magistraților români”.

Cristi Danileț s-a referit și la decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a declanșa procedura de numire a unui nou procuror general: ”Potrivit modificărilor apărute prin OUG de ieri noapte, vor fi interzise de acum încolo delegările în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor, unde numirea o face președintele statului. Practic, pentru funcția de procuror general sau șef al DNA ori șef al DIICOT nu vom putea avea decât persoane pline, numite de președintele României și nu prin delegare. Asta înseamnă că atunci când expiră mandatul de conducere al unui procuror în aceste funcții, deja trebuie să avem pregătit noul procuror general sau procuror șef, ca să nu mai existe o sincopă, o diferență de timp neacoperită de o persoană. Așadar, este legală procedura declanșată de domnul Toader”.


Magistratul precizează că ”singura problemă care va apărea la nivel practic este următoarea: să presupunem că domnul Toader, declanșând procedura, va avea și o persoană nominalizată într-un timp util, propune acea persoană către președintele statului, pentru numire, dar președintele statului nu este de acord și atunci trebuie propusă o nouă persoană. Păi, între timp, cu siguranță, va expira mandatul procurorului general actual, Augustin Lazăr. Ce se întâmplă în perioada respectivă? Nu vom mai avea un procuror general, dar nici pregătită o nouă persoană pentru a ocupa această funcție. Or pentru situații de acest gen, când am avea o perioadă de timp când nu există persoană în funcția asta, ar fi trebuit delegată o altă persoană”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: