luni

4 martie, 2024

22 februarie, 2023

„De când DNA a pierdut competenţa pe evaziune fiscală nu mai există dosare importante de evaziune fiscală”, a declarat procurorul- șef al DNA, Crin Bologa, în cadrul interviului susținut în fața ministrului Justiției, pentru obținerea unui nou mandat la conducerea Direcției.

„Evaziunea fiscală este instrumentată de organe de poliţie sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Tribunal. Nu au specialiştii noştri, nu au serviciu tehnic şi nu au procurorii noştri pregătiţi profesional. Am constatat că apare o reducere masivă a instrumentării dosarelor de evaziune fiscală şi a trimiterii în judecată pentru aceste fapte, deşi se constată că în jurul nostru este foarte multă evaziune fiscală”, a mai precizat Crin Bologa, citat de Agerpres.

Aceasta nu este singura vulnerabilitate indusă prin modificările legislative din ultimii ani, a adăugat procurorul șef al DNA, care s-a referit și la dezincriminarea abuzului în serviciu:


Este o vulnerabilitate reducerea competenţei nu pentru DNA, ci pentru rolul şi scopul DNA în societate. Este o vulnerabilitate a societăţii româneşti în momentul în care noi avem procurori specializaţi, avem o structură completă şi complexă şi noi am pierdut competenţa de a instrumenta cazuri evaziune fiscală. Reglementările nu ne permit să protejăm fondurile naţionale în aceeaşi măsură ca fondurile europene.

De asemenea, prin dezincriminarea aproape totală a abuzului în serviciu, noi am cerut să ni se dea competenţa pentru delapidare, dar în anumite condiţii, de competenţă ridicată, de exemplu: peste 200.000 de euro prejudiciul şi săvârşită de persoane cu calitatea prevăzută de articolul 13. Deci, vulnerabilitatea nu este a noastră, este a societăţii româneşti, pentru că nu foloseşte la maximum o structură ca DNA.

În afara lui Crin Bologa, marți a susținut interviul în fața ministrului Justiției și contracandidatul actualului șef al Direcției Anticorupție, Marius Ionuţ Voineag, procuror în cadrul DNA.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: