27 noiembrie, 2019

Cristian Băcanu (foto), prospăt numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției, este convins că, în România, lupta cu evaziunea este ineficientă

Cristian Băcanu a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul ASE și AMCHAM (AICI-LINK)


”Ce cred eu: pornim de la modul în care facem controlul la contibuabili, care mi se pare că nu e tocmai eficient. De exemplu, când sunt identidicate probleme cu o tranzacție, venim la Parchet cu un dosar de 40 de volume. Cunosc un caz concret, cu firme multe, de la Oradea până la Constanța, în care unii au fost de bună credință, alții nu. Ce facem noi? Sesizăm Parchetul cu toți cei care au participat, cu toate firmele, chiar dacă unii clar nu erau vinovați. Dacă continuăm în acest mod, blocăm sistemul de Justiție. Zic că avem o problemă cu modul în care facem controlul”, a spus secretarul de stat.

Cristian Băcanu a oferit pentru asta și o soluție: ”Toți cei care realizează control fiscal să fie mai buni profesioniști. Ca fost avocat, spun că un inspector trebuie să înțeleagă cum merge un business. Pentru că neînțelegând, face simplu sesizări, să se descurce alții…”

Secretarul de stat a formulat în cadrul conferinței câteva propuneri:

  • Să verificăm, de pildă, cum unii au averi dar n-au avut niciodată venituri impozabile.
  • Bazele de date de la impozite și taxe locale nu sunt conectate cu cea de la ANAF, este inadmisibil
  • Cred că este necesară depunerea unei declarații de avere. Avem nevoie de o evidență clară a bunurilor…. Până atunci, facem controale în orb și nu prea recuperăm prejudicii.
  • Crearea parchetelor financiare. Multe cauze ajung la procurori care nu cunosc domeniul ăsta. Avem nevoie și de instanțe specializate, nu doar de procurori

O ultimă chestiune ridicată de oficialul de la Ministerul Justiției: ”Avem o problemă și în zona recuperării prejudiciilor. Avem ANABI, care stă cu posturile blocate, cu investițiile blocate, cu oameni care nu mai au voie să intre în birourile demnitarilor.


Investițiile erau și sunt necesare – atunci când discutăm de un dosar cu recuperare, trebuie să identificăm bunuri, să le ridicăm, să le depozităm și să le valorificăm. Unde să le ducem? Am cerut 2 baze militare dezafectate, nu s-a aprobat. Așa nu poate funcționa recuperarea silită.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: