sâmbătă

27 aprilie, 2024

29 decembrie, 2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că, după Anul Nou, nu va ezita să propună excluderea din partid a liberalilor care au făcut „lucuri inacceptabile în timpul campaniei electorale”.

În ultima sa conferinţă de presă din anul 2012, liderul PNL a fost întrebat dacă vor urma şi alte excluderi după cea a fostului deputat liberal Adriana Săftoiu.

„La prima şedinţă de după alegeri a Biroului Politic Central şi a Consiliului Naţional Executiv, mulţumindu-le tuturor colegilor care, într-o proporţie zdrobitoare, şi-au făcut datoria şi au fost practic artizanii acestui succes extraordinar pentru PNL, am spus în acelaşi timp că s-au petrecut câteva lucruri absolut inacceptabile într-un partid în timpul campaniei electorale şi că aceste lucruri nu pot rămâne fără răspuns administrativ din partea partidului. Şi nu vor rămâne”, a răspuns Antonescu.


„Nu eu decid excluderile. Eu pot să propun şi aţi văzut că atunci când vreau să propun, nu pun pe alţii (…). O să vedeţi imediat după Anul Nou”, a mai afirrmat el.

Congres extraordinar în februarie

Şeful PNL a mai afirmat că va propune organizarea unui congres extraordinar al partidului, în februarie 2013, pentru „clarificarea unor opţiuni strategice” şi „management politic”.

„Doresc să propun un congres extraordinar al PNL cât mai curând. Luna ianuarie e dedicată dezbaterii bugetului. Poate în februarie. (…) PNL a încheiat o etapă, are de ajustat, de adus la zi, de clarificat nişte opţiuni strategice. (…) E o problemă de management politic şi organizaţional. Un partid care are deja 150 de parlamentari sau 13 preşedinţi de Consilii judeţene, 9 sau 10 primari de mari municipii în România, e la un alt nivel şi, din punctul meu de vedere, trebuie un alt tip de organizare”, a spus el.

De asemenea, Crin Antonescu a spus că PNL nu este un „partid secundar la guvernare”, dându-i astfel replica deputatului liberal Ludovic Orban, unul dintre opozanţii preşedintelui PNL şi ai alianţei cu PSD.


„E vorba, de asemenea, de un partid implicat major la guvernare. PNL nu e un partid secundar la guvernare, cum crede unul dintre colegii mei, pe blog. PNL este un partid paritar la guvernare, chiar dacă prim-ministrul, conform cu actul politic fondator al USL, este un social-democrat, PNL care deţine aproape jumătate dintre portofoliile ministeriale, împreună cu PC jumătate, are o răspundere egală”, a spus Antonescu.

Deputatul liberal Ludovic Orban declarase recnt, la postul B1TV, că nu ar fi oportun un eventual congres extraordinal al partidului şi a afirmat că PNL trebuie să se bată pentru fiecare măsură guvernamentală în condiţiile în care este un partid secundar în guvernarea alături de PSD, care e de orientare socialistă.

„Ultimul congres a fost organizat în 2010 după prezidenţiale, parcă, în martie, cu statut de congres ordinar, şi următorul ar trebui să aibă loc peste 4 ani de la acest congres, dar dacă preşedintele va dori să îl convoace, îl poate convoca. Pe mine nu mă deranjează, dar orice liberal aflat la cârmă ar trebui să înţeleagă că următorii 3 ani vor fi duri pentru PNL: suntem un partid secundar la guvernare alături de un partid de orientare socialistă şi de aceea va trebui să ne batem pentru fiecare măsură de la nivel guvernamental”, a afirmat Orban.

Cine trebuie să se teamă de excluderi

În decembrie, fostul deputat Adriana Săftoiu a fost exclusă de organizaţia parhoveană a PNL pe motiv că ea exprima opinii publice în contradictoriu cu deciziile partidului. După retragerea miliardarului Dinu Patriciu din politică şi din viaţa publică, pe fondul unor probleme de sănătate, Săftoiu a devenit la rându-i un membru marginal al PNL, nemaincandidând nici pentru un nou mandat. De altfel, ea nu şi-a dus nici mandatul de deputat la capăt, demisionând din Parlament.

Pe fondul alierii PNL cu PSD, lideri liberali mai importanţi decât Adriana Săftoiu au intrat în conflict cu Crin Antonescu:

Andrei Chiliman. În aprilie 2012, la propunerea lui Crin Antonescu, Biroul Permanent Central al PNL a decis demiterea lui Andrei Chiliman din funcţia de preşedinte al organizaţiei de Bucureşti, cea mai mare a PNL. Primarul sectorului 1 intrase în clinci cu Crin Antonescu, pe fondul împărţirii candidaturilor la alegerile locale din Bucureşti, unul dintre punctele nevralgice fiind candidatura lui Neculai Onţanu (UNPR) la Primăria sectorului 2, din partea USL, în condiţiile în care Chiliman voia să-l impună pe liberalul Dan Cristian Popescu. Andrei Chiliman a ameninţat la rândul său cu demisia din PNL, însă în cele din urmă a candidat ca liberal pentru un nou mandat la Sectorul 1, pe care l-a şi câştigat.

Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul preşedinte al PNL a criticat dur decizia lui Antonescu de a-l primi pe omul de afaceri Gigi Becali pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. De asemenea, o serie de zvonuri alimentate în presă susţineau că preşedintele Traian Băsescu l-ar fi putut desemna pe Tăriceanu premier în locul social-democratului Victor Ponta, după alegerile parlamentare, ceea ce l-a făcut pe Antonescu să declare public că fostul premier urma să fie exclus din partid dacă avea să fie desemnat de Băsescu pentru Palatul Victoria.

Cătălin Cherecheş. Primarul Băii Mari a primit propunere de excludere de la Biroul Permanent al PNL Maramureş, potrivit presei locale, însă conducerea centrală a PNL nu a luat încă o decizie privindu-l pe Cherecheş. El a fost acuzat că la alegerile parlamentare a făcut opoziţie candidaţilor USL din judeţul Maramureş. Pe fondul discuţiilor despre eventuala sa excludere din PNL, Cherecheş a sugerat că s-ar putea duce la PSD.

 

Ludovic Orban. Fostul vicepreşedinte al PNL s-a remarcat ca un opozant îndârjit al creaării Uniunii Social Liberale, considerând că diferenţele de ideologie sunt insurmontabile între PNL şi PSD.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: