17 aprilie, 2024

Expansiunea centralelor electrice pe cărbune în China, încetinirea ritmului de închidere a termocentralelor în SUA și Europa au dus la cea mai mare creștere netă a capacităților de producție pe bază de cărbune de după 2016, arată raportul anual publicat de Global Energy Monitor.

În timp ce amânarea scoaterii din funcțiune a centralelor pe cărbune din afara Chinei reprezintă o soluție de scurtă durată pentru atenuarea crizei energetice, expansiunea capacității de producție în termocentrale în cea de a doua economie a lumii „împiedică îndeplinirea obiectivelor climatice” în acest deceniu, avertizează Global Energy Monitor (GEM) și Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) încă de la începutul acestui an.

În 2023 consumul de cărbune în termocentrale a crescut cu 2%

Anul trecut, consumul de cărbune a crescut cu 2%, deoarece la nivel mondial s-au adăugat în total de 69,5 GW în centrale pe cărbune, China deținând două treimi din noile capacități de producție, potrivit GEM’s Global Coal Plant Tracker ediția 2023.


La nivel mondial, închiderea centralelor pe cărbune au însumat doar 21,1 GW în 2023 – cea mai mică reducere de capacitate din 2011.

„Deși noi planuri de închidere și angajamente de eliminare treptată a termocentralelor au continuat să apară, mai puține capacități de producție pe cărbune au fost închise în 2023 decât în oricare alt an din ultimul deceniu”, arată GEM.

Criza energetică a menținut în funcțiune centralele pe bază de cărbune

Drept urmare, lumea a înregistrat în 2023 o creștere anuală netă de 48,4 GW pe cărbune – cea mai mare creștere netă a capacității operaționale de cărbune după 2016.

Pentru prima dată din 2019, capacitatea centralelor pe cărbune din afara Chinei a crescut pe fondul unui ritm mai lent al închiderilor, inclusiv în Statele Unite.


SUA au scos din funcțiune 9,7 GW pe cărbune anul trecut. Aceasta a reprezentat aproape jumătate din capacitatea globală închisă în 2023, în scădere de la 14,7 GW retrasi în 2022 și de la 21,7 GW inchideri de centrale pe cărbune în SUA în 2015, conform datelor GEM.

Statele membre ale Uniunii Europene și Regatul Unit au reprezentat aproximativ un sfert din închideri, UK, Italia și Polonia fiind în topul închiderilor din regiune în 2023.

 „Creșterea accelerată a capacităților de producție pe cărbune poate fi de scurtă durată, deoarece ratele scăzute de închideri în 2023, care au contribuit la creșterea ponderii cărbunelui, se așteaptă să revină în SUA și Europa, compensând situația”, a menționat GEM.

China continuă să construiască termocentrale pentru a-și asigura securitatea energetică

În schimb, China își propune să își asigure securitatea energetică care să echilibreze noile centrale solare și eoliene cu ajutorul termocentralelor care ard cărbune.

Datorită expansiunii încă masive a capacităților pe cărbune, China „este foarte departe de a îndeplini mai multe obiective climatice pe care țara și le-a asumat pentru 2025”, au arătat GEM și Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat într-un raport de la începutul acestui an.

Angajamentul de a „controla strict” noile unități pe bază de cărbune era doar unul dintre angajamentele climatice pe care China se obliga să le îndeplinească, au remarcat grupurile de cercetare.

„Construirea în exces de centrale pe cărbune „pentru orice eventualitate” și cu o abordare de tipul „ne vom ocupa de asta mai târziu” este ca un joc de noroc costisitor și riscant, mai ales atunci când sunt disponibile soluții alternative pentru a îndeplini obiectivele și pentru a asigura securitatea energetică”, a spus GEM în februarie.

(Citiți și: ”China construiește noi centrale pe cărbune în ciuda angajamentelor climatice asumate”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: