sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 decembrie, 2023

Este de așteptat ca utilizarea a cărbunelui pentru producția de energie la nivel mondial să atingă un nivel record în 2023, deoarece cererea din economiile emergente și în curs de dezvoltare este foarte mare, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

China și India, cei mai mari consumatori de cărbune

Cererea de cărbune este estimată în creștere cu 1,4% în 2023, depășind 8,5 miliarde de tone pentru prima dată, deoarece consumul în India este de așteptat să crească cu 8% și în China este anticipată o creștere cu 5% din cauza cererii crescute de energie electrică și a producției slabe în hidrocentrale, a spus AIE.

În Uniunea Europeană și Statele Unite, consumul de cărbune va scădea cu aproximativ 20% în 2023, se arată în raport.


Utilizarea cărbunelui nu este de așteptat să scadă până în 2026, când extinderea capacității de producție din energii regenerabile în următorii trei ani ar trebui să contribuie la o utilizare mai scăzută cu 2,3% față de nivelul din 2023, chiar și în absența sau reglementări mai slabe pentru energie curată.

Cu toate acestea, se estimează că consumul global va rămâne cu mult peste 8 miliarde de tone în 2026, se arată în raport. Pentru a atinge obiectivele stabilite în Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă semnificativ mai repede, a adăugat AIE.

Cererea de cărbune va scădea după 2026

Se așteaptă ca China să reprezinte mai mult de jumătate din expansiunea globală a producției din surse regenerabile în următorii trei ani, ceea ce face ca cererea de cărbune să scadă până în 2026, a spus AIE.

Jumătate din consumul mondial de cărbune aparține Chinei, așa că perspectivele pentru producția de cărbune vor fi afectate semnificativ în următorii ani de ritmul de dezvoltare a producției de energie curată, condițiile meteo și schimbările structurale din economia chineză, se arată în raport.


În acest an, China, India și Asia de Sud-Est vor reprezenta trei sferturi din consumul global de cărbune, în creștere cu 25% față de 1990. Consumul din Asia de Sud-Est estimat că va depăși SUA și UE în 2023, se arată în raport.

Până în 2026, India și Asia de Sud-Est sunt singurele regiuni în care consumul de cărbune este de așteptat să crească semnificativ, se arată în raport.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: