sâmbătă

27 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2023

În cadrul programului de decarbonare, China a dezafectat 70,45 GW în termocentrale pe cărbune și își extinde capacitatea de producție de energie din surse regenerabile mai rapid decât orice altă țară. Analiștii erau optimiști că utilizarea cărbunelui ar fi atins un vârf în acest an după care ar fi urmat un declin constant.

Însă o serie de noi proiecte pentru construirea de centrale pe cărbune ridică mari semne de întrebare față de angajamentul Chinei de a elimina treptat combustibilii fosili, dorind să își asigure în primul rând securitatea energetică indiferent de politicile globale de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Termocentralele reprezintă 70% din totalul emisiilor

Reducerea consumului de cărbune este cheia eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice și un punct focal al discuțiilor COP28 a Națiunilor Unite, care au început săptămâna aceasta în Dubai – Emiratele Arabe Unite.


Energia produsă pe bază de cărbune contează pentru aproximativ 70% din emisiile din China, care s-a angajat să atingă zero net emisii până în 2060. Dar după 2025 nu este clar deocamdată dacă China chiar va renunța să mai aprobe construcția de noi centrale pe bază de cărbune.

În ciuda angajamentelor luate, China aprobat în al treilea trimestru din acest an mai multe centrale noi pe cărbune decât în tot anul 2021, conform Greenpeace. Aceasta după ce majoritatea țărilor lumii a decis să înceteze punerea în funcțiune de noi blocuri energetică pe bază de cărbune și să le oprească definitiv pe cele existente.

Securitatea energetică pe primul loc

„Întrucât securitatea energetică a devenit o noțiune similară cu cărbunele în ultimii ani, există o cale clară pentru a se aproba construcția de cât mai multe termocentrale moi, cât mai este posibil”, a spus liderul proiectului Greenpeace, Gao Yuhe.

Xu Mingjun, directorul general al Shenhua Energy, cea mai mare companie minieră pentru cărbune din China, le-a spus investitorilor în septembrie că compania profită de această fereastră de oportunitate pentru a stimula dezvoltarea extracției.


Peste 95% din capacitatea globală instalată în termocentrale pe cărbune a căror construcție a început în acest an se află în China arată think tankul din SUA Global Energy Monitor (GEM).

Eliminarea treptată a combustibilor fosili este „nerealistă”

Determinarea reînnoită a Chinei pentru a-și asigura securitatea energetică se datorează unei penurii interne de cărbune și energie electrică în 2021, precum și crizei energetice europene de anul trecut, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, care a dus la creșterea prețurilor gazelor naturale, și a celorlalte hidrocarburi, inclusiv cărbunele energetic.

În ciuda presiunilor din străinătate, reprezentantul Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, le-a transmis diplomaților în luna septembrie că asigurarea securității energetice nu poate fi obținută cu eliminarea treptată a combustibililor fosili, strategie „nerealistă”

Cercetătorii de la Centrul de Dezvoltare și Cercetare, un think tank apropiat guvernului chinez, au anunțat  în septembrie că capacitatea de producție de energie electrică pe cărbune ar putea crește cu peste 200 GW până la sfârșitul deceniului – mai mult decât toată capacitatea instalată în Canada.

Cărbune azi, cărbune pentru totdeauna?

Situat pe vechiul Drum al Mătăsii, orașul Yulin din provincia Shaanxi s-a angajat să reducă numărul minelor de cărbune până în 2025.

Dar, la fel ca multe orașe din țara cărbunelui cum mai este denumită China, veniturile din exploatările carbonifere și locurile de muncă sunt un stimulent pentru a continua cu exploatările miniere. Veniturile realizate din vânzarea cărbunelui din Yulin au crescut cu aproape 60% în 2022 din cauza prețurilor mai mari, dar au scăzut cu aproape 20% anual în perioada ianuarie-iunie 2023, conform calculelor Reuters bazate pe datele guvernamentale, evidențiind riscurile dependenței economiei locale de cărbune.

La marginea orașului, o altă nouă centrală electrică pe cărbune se ridică lângă vastul deșert Ordos, în marele Parc Industrial Jinjie – unde șiruri de fabrici transformă rezervele abundente de cărbune în combustibili lichizi și produse chimice, scrie Reuters.

Cu siguranță, China încearcă să atenueze impactul emisiilor noilor centrale pe cărbune, despre care Beijingul spune că vor servi ca centrale de rezervă pentru echilibrarea sistemului energetic la care se conectează mari capacități de producție pe bază de resurse regenerabile.

Centrala Tushen Yuheng care se construiește aici înlocuiște 700 MW instalați în centrale mai mici cu eficiență scăzută și va include și 60 MW de energie eolianp, 260 MW de energie solară și instalații de captare a carbonului de 100.000 tone pe an.

Un regulament din 2022 impune ca toate centralele noi pe cărbune să fie construite cu scopul de a asigura securitatea funcționării sistemului energetic și să promoveze resurse regenerabile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: