6 octombrie, 2012

INS a ajustat cu o zecime de procent în jos creșterea economică anunțată pentru trimestrul al doilea și pentru prima jumătate a acestui an, de la 1,2% la 1,1% în primul caz și de la 0,8% la 0,7% în al doilea.

Nivelurile estimate au coborât și ele de la 139.124,1 milioane lei la 138.259 milioane lei ( trimestrul II) și de la 248.592,9 milioane lei la 247.727,8 milioane lei ( semestrul I).

Modificarea este minoră, se înscrie în bunele practici europene în materie și a fost generată de introducerea unei a doua estimări a valorii PIB la 95 de zile de la încheierea trimestrului de referință. Reamintim că valoarea PIB se calcula, oricum, în mai multe faze, cu valoarea provizorie la finalul anului măsurat, valoarea semidefinitivă la un an după aceea și cu valoarea definitivă anunțată de-abia la doi ani de la încheierea perioadei pentru care s-au făcut calculele. De pildă, pentru anul 2011, în care a fost reluat ciclul de creștere economică încheiat în 2008, valorile au fost succesiv de 1,6% estimat, 1,9% provizoriu și 2,1% definitiv.


Pe partea de formare a PIB, agricultura și intermedierile financiare au păstrat aceleași valori comunicate inițial pentru valoarea adăugată brută, ambele fiind în scădere pe trimestrul al doilea față de același trimestru al anului trecut ( agricultura mai păstra, totuși un mic avans la jumătatea anului față de semestrul unu din 2011).

Industria, construcțiile, comunicațiile, tranzacțiile imobiliare, adiministrația publică au consemnat o ușoară diminuare a rezultatelor față de prima estimare, în timp ce datele pentru comerțul cu ridicata și amănuntul, transporturile și segmentul de hoteluri și restaurante au cunoscut o mică îmbunătățire. Una peste alta, valoarea adăugată brută în economie a fost ajustată în jos cu 0,46% pe trimestrul al doilea, valoare relativ mică.

Influența cea mai mare asupra recalculării datelor referitoare la PIB a venit din partea impozitelor nete pe produs ( diferența dintre TVA, accize și alte impozite și subvențiile pe produs achitate de la bugetul de stat, unde reașezarea a fost de -1,46%. În timp ce creșterea volumului acestora a fost ajustată de la 3,8% la 5,7%, indicele de preț a coborât de la 9,6% la 5,9%. Practic, s-a constat colectarea a mai multe impozite la un tarif ceva mai mic decât se estimase inițial, ceea ce constituie principial o evoluție pozitivă, dincolo de efectul statistic asupra PIB.

Pe ansamblul primului semestru din 2012, ar fi de reținut că valoarea adăugată brută a trecut din teritoriul pozitiv (+0,1%) în cel negativ (-0,1%), modificare minoră cantitativ dar cu o anumită semnificație calitativă.  Totodată, sporul în volum al impozitelor nete a urcat de la 4,6% la 5,9%, pe fondul recalculării majorării indicilor de preț ai impozitelor nete de la 6,3% la doar 4,1%.


Una peste alta, perspectiva de atingere a valorii de creștere economică estimată de guvern și utilizată la a doua rectificare a devenit mai puțin probabilă, deoarece ar fi nevoie de o creștere și mai susținută în partea a doua a a anului (spre 1,6%) pentru atingerea nivelului comunicat oficial de 1,2%. Mai degrabă, se va adeveri prognoza proprie a FMI de 0,9%, cu un reper aproape cert la 1%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: