sâmbătă

18 mai, 2024

19 octombrie, 2015

mersul si directia economieiRitmul de creștere al Chinei în trimestrul trei din 2015 a fost mai rapid decât se așteptau analiștii, deoarece avansul serviciilor a compensat încetinirea sectorului industrial și al pieței imobiliare, a anunțat luni Biroul Național de Statistică, citat de Financial Times.

În perioada iulie — septembrie 2015, PIB-ul celei de-a doua economii a lumii a înregistrat o expansiune de 6,9%, față de 7% în primele două trimestre ale anului și 7,3% în 2014. Este însă cel mai lent ritm de creștere din primul trimestru din 2009.

FMI estimează o creștere de 6,8% în 2015, în timp ce autoritățile de la Beijing se așteaptă la un avans de aproximativ 7% – cel mai slab ritm de creștere din ultimii 25 de ani.


Guvernul de la Beijing a anunțat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructură, pentru a compensa încetinirea sectorului industrial și al pieței imobiliare. De asemenea, economiștii se așteaptă ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă rata dobânzii până la sfârșitul anului, pentru a stimula economia.

Piețele bursiere mondiale urmăresc cu atenție orice semn de încetinire economică a Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorința de a calma situația de pe bursă și a arăta că este hotărâtă să susțină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunțat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituția a redus și nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenția de a le stimula să acorde mai multe credite și a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice și autorități locale.

Opinia generală a analiștilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deși sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanșa o relansare durabilă a activității economice, a investițiilor și a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară și reducerile fiscale.

Intensificarea investiţiilor în proiecte de infrastructură energetică, rutieră şi agricolă este esenţială pentru stabilizarea creşterii economice în China, recomandă un expert guvernamental de la Beijing citat de site-ul agenţiei Reuters.


„Menţinerea unui ritm relativ ridicat al investiţiilor în infrastructură este esenţială pentru stabilizarea creşterii economice în contextul în care investiţiile în proprietăţi şi în domeniul manufacturier rămân scăzute”, explică Yu Bin, şeful Departamentului de cercetări în domeniul macroeconomiei din cadrul Centrului Consiliului de Stat chinez de Studii pentru Dezvoltare.

Potrivit specialistului, China trebuie să accelereze 172 de proiecte pentru hidrocentrale, să amenajeze 53 de milioane de hectare de teren agricol şi să intensifice investiţiile în reţeaua rutieră.

Premierul Li Keqiang a declarat sâmbătă că, pe fondul ritmului lent al relansării economice la nivel global, atingerea unei creşteri a PIB-ului de 7% „nu este un lucru uşor”.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a admis existenţa „unor preocupări” privind situaţia economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: