luni

17 ianuarie, 2022

Creștere semnificativă a deficitului comercial: Produsele manufacturate și cele alimentare trec pe minus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2015

deficit_bugetarDeficitul balanței comerciale pe primul trimestru al anului în curs a fost de 1.372,3 milioane euro, cu 22,6% mai mare față de aceeași perioadă a lui 2014.

Întregul spor al deficitului a fost cauzat de rezultatul mai slab înregistrat pe luna martie ( 261,9 milioane euro în plus pe această lună comparativ cu doar 253,4 milioane euro la nivel de trimestru).

1
Click pentru mărire

În aceste condiții, gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate a continuat să scadă până sub pragul de 95% dar rămâne peste rezultatul de 93,5% consemnat pe anul trecut.


Modificarea raportului de creștere de la o lună la alta este, însă, evidentă. În termeni martie la februarie avem o majorare de 9,3% pe partea de exporturi dar și un avans aproape dublu al importurilor ( 17,6%).

2
Click pentru mărire

Ponderea exporturilor către statele din zona UE a fost de 74,3% din totalul exporturilor, în timp ce 76,9% din importuri s-au făcut pe aceeași relație externă, cu observația că decalajul între cele două ponderi este în ușoară scădere.

Rezultatul schimburilor cu statele membre a fost de 102% raportat la deficitul total, ceea ce sugerează că acest rezultat provine exclusiv din deficitul de competitivitate față de statele UE.

3
Click pentru mărire

În dinamică, însă, se observă o îngustare considerabilă a excedentului pe relația non-UE, care reprezintă cam un sfert din comerțul nostru exterior. Precum și o tendință destul de clară de a intra pe sold negativ și în această zonă, în pofida devalorizării euro și a păstrării cvasiconstante a parității leului față de moneda unică europeană.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În structură, poziția a rămas net excedentară pe segmentul livrărilor de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate, care reprezintă 35% față de deficitul consemnat și reprezintă aproape singura sursă de echilibrare a schimburilor externe.

Grupa ”alte produse manufacturate” a trecut pe sold negativ, la fel ca și produsele agroalimentare, băuturile și tutunul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr