Deficitul balanței comerciale pe primul trimestru al anului în curs a fost de 1.372,3 milioane euro, cu 22,6% mai mare față de aceeași perioadă a lui 2014.
Întregul spor al deficitului a fost cauzat de rezultatul mai slab înregistrat pe luna martie ( 261,9 milioane euro în plus pe această lună comparativ cu doar 253,4 milioane euro la nivel de trimestru).
În aceste condiții, gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate a continuat să scadă până sub pragul de 95% dar rămâne peste rezultatul de 93,5% consemnat pe anul trecut.
Modificarea raportului de creștere de la o lună la alta este, însă, evidentă. În termeni martie la februarie avem o majorare de 9,3% pe partea de exporturi dar și un avans aproape dublu al importurilor ( 17,6%).
Ponderea exporturilor către statele din zona UE a fost de 74,3% din totalul exporturilor, în timp ce 76,9% din importuri s-au făcut pe aceeași relație externă, cu observația că decalajul între cele două ponderi este în ușoară scădere.
Rezultatul schimburilor cu statele membre a fost de 102% raportat la deficitul total, ceea ce sugerează că acest rezultat provine exclusiv din deficitul de competitivitate față de statele UE.
În dinamică, însă, se observă o îngustare considerabilă a excedentului pe relația non-UE, care reprezintă cam un sfert din comerțul nostru exterior. Precum și o tendință destul de clară de a intra pe sold negativ și în această zonă, în pofida devalorizării euro și a păstrării cvasiconstante a parității leului față de moneda unică europeană.
În structură, poziția a rămas net excedentară pe segmentul livrărilor de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate, care reprezintă 35% față de deficitul consemnat și reprezintă aproape singura sursă de echilibrare a schimburilor externe.
Grupa ”alte produse manufacturate” a trecut pe sold negativ, la fel ca și produsele agroalimentare, băuturile și tutunul.