miercuri

24 aprilie, 2024

10 martie, 2022

Investițiile nete în economia României au înregistrat o înregistrat o creștere de 2,1% în 2021, respectiv un nivel de 120,1 miliarde de lei, reiese din datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele indică o scădere a investițiilor în ultimele trei luni, față de aceeași perioadă din 2020. Astfel, în trimestrul IV, investițiile au însumat 41,6 miliarde de lei, în scădere cu 4,5% față de T4 2020. Scăderi au fost raportate în toate elementele de structură:

  • utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 10,4%
  • alte cheltuieli cu 2,9%.


În ceea ce privește evoluția la nivelul întregului an, avansul investițiilor a fost generat de creșterea cu 7,1% a lucrărilor de construcții noi, în vreme ce utilajele au înregistrat o scădere de 0,9%, iar alte cheltuieli de investiții de 7,7%, reiese din datele INS.

Ca urmare a acestei evoluții, ponderea lucrărilor de construcții noi în totalul investițiilor a urcat la 58% anul trecut, de la 54,4% în 2020.

Pe ramuri economice, datele INS arată că cele mai mari investiții au fost realizate în sectorul construcțiilor, circa 39,6 miliarde de lei, în creștere cu 23,6% față de 2020. Pe locul doi, dar la peste zece miliarde de lei distanță, s-a clasat industria. Investițiile în industrie au înregistrat un avans de 10,4% anul trecut, potrivit calculelor CursdeGuvernare.

Investițiile în industrie se apropie de cele din comerț

Investițiile din comerț le ajung din urmă, ca valoare, pe cele din industrie. Anul trecut, acestea au fost de 28,8 miliarde de lei, cu doar 240 de milioane de lei mai mici decât cele din industrie. Investițiile din comerț au înregistrat o creștere de 8,6% în 2021. Agricultura, cu o creștere de doar 0,5% a investițiilor, la 3,8 miliarde de lei, s-a clasat ultima din această perspectivă.


Ca urmare a acestor evoluții, ponderea investițiilor în diferitele ramuri ale economiei naționale a înregistrat modificări. Construcțiile și-au consolidat poziția, în defavoarea celorlalte ramuri.

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: